Раде Бобанович- танцуващият в земеделието

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Успехът  в земеделието е крие в умението  да променяш културите които отглеждаш

Раде Бобанович показа, че умее да „танцува” не само върху гърба на любимата му кобила Снимка: Ведран Стопич

С неподражаемия си характер, хъс и ексцентричност хърватският фермер Раде Бобанович е пример за това, как човек може да постигне всичко и да се чувства удовлетворен от себе си, когато обича земята на която е роден и която работи. Посрещна ни- две дузини европейски журналисти от Европейската мрежа на аграрните журналисти (ENAJ)-  , качен на волната си кобила, показвайки ни резултата от своя труд- кооператива „Маслина и вино”, а насред лозята и маслиновите горички и своето ранчо, в което е скътал тайните  за производството на хубаво вино и качествен зехтин. Създаденият от него и приятелите му рай се намира в община Полача (Polaca) , част от региона на Задар.

Сред лозовите масиви

За успеха в днешното земеделие, когато си зависим от редица икономически, климатични и политически условия, често е нужно да лавираш, или както казва  Раде Бобанович: „Трябва да умееш да танцуваш в земеделието. Ако една година маслините не вървят да заложиш на гроздето и обратното”. Създал ги е през 2006 година, като се обединил с още двама приятели сред които е и Желко Ужалац.  Маслините заемат площ от 41 хектара, лозовите насаждения са върху още 11  хектара- предимно френски и местни сортове и 3 хектара със смокини  като цялата продукция е биологична. „Имаме проблем със силния вятър, който понякога надминава 250 км/час“. казва той.. Климатичните условия  по принцип са много подходящи за отглеждане на маслините и особено за сортовете, характеризиращи се с устойчивост на ниските температури, макар че през тази година засушаването сигурно ще окаже негативно влияние.  Почвата за отглеждане на маслините е специално подготвена, като използва само органични материали за обработката и, а напояването е локално- от три водоизточника.

Температурите в момента за маслиновите дръвчета  не са нормални”, признава фермерът. Времето на посещението ни съвпадна с горещини, в които термометърът не слизаше под 35 градуса, а нормалните за развитието на маслините в началото на юни температури според него са с 10-12 градуса по-ниски. От маслините произвежда два вида зехтин за риба и барбекю, а от самия зехтин пък прави 35 градусова ракия с вкус на ликьор. Ранчото е оборудвано с абсолютно всички машини за обработка на маслините и съхраняване на зехтина, като основната му съкровищница- избата е разположена под земята. Общото производство на кооператива „Маслина и вино” възлиза на близо 7 хил. бутилки вино и 40 хил. литра зехтин. Тази година обаче по думите му няма да е толкова добра и той очаква производството да спадне  до 25 хил. литра.

Към вината интерес има от различни европейски страни като Швеция и Германия, а ранчото  на „Маслина и  вино” е отворено за посетители ежедневно.  Само ден преди европейската медийна визита, негови гости са били туристи от Норвегия.

Кооператива „Маслина и вино“, Снимка: Ведран Стопич

Признава че държавата не му помага, напротив счита че от заработеното и дава твърде много.  Оценява държавната помощ на 1%. „Ако съм получил помощ, то е за закупуването на някои от машините. Плащаме на ден по 50 евро на работник, като 20 евро от тях даваме на държавата. Това са много, може би 10 евро да, но не повече”. Това според него е много добра цена на труда. Собствения си труд оценява на 45 евро. Конете са първата му любов, но когато започнал да ги отглежда преди 25 години не срещнал разбиране от местните жители. Затова изоставил намеренията си да инвестира в коне, и се насочил към отглеждането на грозде и маслини.

„Какво имаме тук- две програми и нужната синергия помежду им. Тук имаме три в едно-спокойствие, добро вино и храна. Това е идеята. Това е моят живот, земеделието. По-рано работех в офис, но не исках да изкарвам парите си по този начин, затова се насочих към земеделието”, разказва той. Счита себе си и семейството на приятеля си Желко за последните мохикани.  Когато започнали  заедно с него, всички ги обявили за побъркани. За последните 15 години след края на войната регионът около Полача  е станал истински магнит за туристите и вече тук има близо 30 къщи за селски туризъм. : Това е добре.  Е, не е чак толкова много, но преди 15 години всичко е тънело в разруха. Сега имаме толкова красиви къщички специално за туризъм, а само на осем километра от нас е красивото хърватско крайбрежие”, разказва  Раде.

В кооператива има още близо 30 души, които подпомагат с машини и трактори, а освен това обработват още декари. Казал им ако искат да работят заедно, но да отглеждат биологична продукция. Използва много просто и ефикастно средство за борба с вредителите. Коктейл от конска урина, мед и мляко, малко вода и захар. „Успехът в земеделието се крие в умението да променяш културите  които отглеждаш.  Имам 45 хектара маслини, 11 хектара грозде и 3 хектара смокини. Смокините са добра стока за търгуване защото всеки ден пазара у нас има нужда от  5 хил. килограма  свежи смокини. Аз произвеждам 500”, казва  Раде.  За него за да можеш да се занимаваш и да печелиш от земеделие, трябва да имаш акъл.

На раздяла очарован му пожелавам да не губи вяра в най-голямата му любов-земеделието, а той в типично негов стил отвръща канейки ни  отново: „Аз ще остана тук може би  100 години…”, заедно с маслините, виното и любимите коне….

Мартин Иванов

/Следва/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар