Музей на дърветата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Проектите на Енцо Енеа винаги носят определен културен контекст

Енцо Енеа създава една истинска зелена съкровищница

Швейцарският ландшафтен архитект Енцо Енеа е създал едно необичайно място- истински санаториум на природата. Една  зелена съкровищница и своеобразен музей на редки видове дървета. Почти всички видове дървета са спасени от него при работата му върху различни проекти, и за Енеа те вече са се превърнали в природни произведения на изкуствата. „Това което може да видите тук е като една истинска инсталация от дървета, събрани в последните повече от 25 години”, казва Енеа. Така е успял да инсценира един истински музей на площ от 7,5 хектара в близост до Цюрих.

Енцо Енеа

„Искам да покажа че ландшафтната архитектура може да бъде едно огледало на обществото ни. Установили сме, че младите поколения отново търсят близостта с външните пространства поради дигитализацията и това, че животът им е свързан основно с компютъра и телефона. Мисля че днес човек има нужда от подобно разделение. Затова  съм създал такова  място, където хората могат отново да се върнат към природата и да разберат откъде идват плодовете- не от търговските центрове, а от дърветата”, продължава той.

Вече повече от 25 години швейцарецът е част от най-реномираните ландшафтни архитекти по света, а в компанията му работят почти 250 служители. Той съсредоточава професионалните си дирения не в областта на комерсиалното градинарство, а проектите му без значение дали са в Европа, САЩ или Източна Азия винаги са свързани с определен културен контекст.

„Мястото, слънчевите лъчи и геологията са сред факторите за развитието на всяко растение., и ние не можем просто да го декорираме”, смята експертът. Ландшафтната архитектура е изправена пред редица предизвикателства, а градините търпят непрекъснато развитие. „Градинарството функционира непрекъснато, защото става дума не за някакво статично произведение на изкуството, и това е голямото предизвикателство пред нас- да създадем по-голяма стойност за следващите поколения”, смята той.

Това  представлява и градинската архитектура на Енцо Енеа – една архитектура с поглед към бъдещето,…

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар