На път с Al Andalus

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Да усетиш духа на Андалусия на колела

Санта Хуста е началната спирка на пътуването с Al Andalus

Al Andalus е истинско бижу, „хотел на колела”, луксозен влак, който предлага вълнуващо пътешествие из Андалусия. Вагонният салон с мебелировка от 20-те години на миналия век побира не повече от 64 гости.

Пътуването започва от Севиля  столицата на Андалусия, пресечна точка на европейската и арабска култура. Повечето от пасажерите на Al Andalus са от Европа и Северна Америка, и определено са любители на пътешествията с подобни луксозни влакове. „Няма нищо по-добро от това, да пътуваш с влак. Така се отпускаш и прекарваш чудесно времето си с останалите пътници”, казва Херолд Кример. Всичко започва от гара Санта Хуста (Santa Justa), а първата спирка е Херес де ла Фронтера в посока към Коста дел Сол- брегът на слънцето, въпреки че пасажерите не могат да се радват много на слънчевите лъчи. Влакът не е само хотел на колела, но и испанския  „посланик на колела”. „В различни части на Света Испания се свързва основно с Андалусия с нейните традиции, фламенкото, бикоборството, хората и слънцето. Това се харесва на туристите. Това е и целта на пътуването, те да усетят Андалусия, и да вземат със себе си парченце от нея”, казва Емилио Санчес Пелас.

Всички пасажери получават възможност освен да се наслаждават на природата и историята на Андалусия, и на кулинарното богатство на областта

Във вагон-ресторанта на влака, който носи не само духът на Андалусия, но и частица от миналото, сетивните изживявания на пасажерите се допълват и от кулинарни такива, благодарение на богатата  палитра от местни храни и морски дарове. „Всички продукти при нас идват от регионалните пазари. Рибата е от Андалусия. Тук се произвежда много зехтин, известната шунка хамон също е с андалусийски произход”, казва готвачът Висенте Касо.

На следващата сутрин въпреки облачното време, настроението е слънчево, и всички се събират за обща снимка пред влака на гарата в град Херес,  където са запазили спомена за известни гости като Стивън Спилбърг и орсън Уелс. Тук в програмата влиза посещение в една от местните изби, защото регионът е известен с производството на хубаво вино.Освен това те имат възможност да се насладят на програма с дресирани коне от Кралското училище за коне (Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre). След спирка в град Кадис, пътуването продължава към планините и средновековния град Ронда, чиято визитна картичка е „Пуенте дел нуево”  (Новият мост, макар че е на възраст от  над  200 години.

Ронда е и родината на бикоборството, ето защо пътешествениците получават възможност да надникнат в една от най-старите арени в Испания. Всяка вечер на  бара на Al Andalus с разнообразна музикална програма пасажерите получават възможност да се разтоварят от натрупаните през деня впечатления. Влакът е на път към последната спирка, станала и последна крепост за арабите в миналото-Гранада. Докато се наслаждават на пейзажите на Южна Испания, на пътуващите в него не им липсва нищо, дори интернет за онези, които все пак желаят. Пътуването е съпътствано с дъжд, но според Сузана Кример това не е проблем, защото е свикнала със всякакво време. А в Гранада ги очаква черешката на тортата- Алхамбра, изключителното произведение на арабската архитектура.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар