Upcycling: Рибна мода в Кения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
В кенийския град Кизуми преработват непотребната рибна кожа за модни акесоари

В малка кожарска манифактура в Кизуми, третият по големина кенийски град са намерили решение как да се справят с непотребните кожи от риба, създавайки модни аксесоари и дрехи. Рибата е сред основните регионални храни, ето защо ежедневно се изхвърлят различни отпадъци. От 2012 година насам Нютън Овино се специализирал в ръчната обработка на рибните кожи.

„В Кизуми имаме много предприятия за филетиране на рибата.които произвеждат почти 150 хил. тона рибни отпадъци. 80% от тях е рибна кожа, която до момента е била хвърляна на боклука. Сега ние я ползваме като я обработваме”, казва Нютън.

Жителите на Кизуми вече се гордеят със своята рибна мода

Междувременно той е обучил 12 души, които ръчно и без да използват химикали преработват суровината. От рибната кожа се произвеждат дрехи, обувки и модни аксесоари. „Щом имаме подобно рибно богатство, защо да не се гордеем с нашата продукция”, казва Лаваренсе Отеро. Той е щастлив че може да носи дрехи и обувки, направени от рибна кожа.  Кожената манифактура на Нютън все още е единствената в града, която преработва рибните кожи, но 39-годишният предприемач не крие желанието си, да предаде своя опит на още хора, за да може да се рециклират все повече рибни отпадъци.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар