Жилища в джобен формат

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Дизайнерски жилища в мини формат предлага британска компания за недвижими имоти

Дизайнерски жилища в мини формат запълват една дупка в иначе пренаселемия пазар на имоти в Лондон

Британската столица Лондон се слави като един от най-горещите пазари на недвижими имоти, а  цените на  жилищата в престижните квартали твърде често надминават 1 млн. евро, сума непосилна за мнозина. Ето защо британска компания се опитва да намери една нова ниша, предлагайки дизайнерски жилища в мини формат. Това е решение за креативно мислещи и мобилни млади хора като Джорджия Листер-Фелд. Младата илюстраторка намира подобно жилище в престижния квартал Хекни. Жилището в дизайнерски стил е с големина от 39 квадратни метра, но за нея мястото е напълно достатъчно. „Предпочитам жилището да е в квартала, в който съм израснала, и най-важното е, че то е на 15-тина минути от работата ми”, казва Джорджия.

Функционален дизайн и добри пропорции….

За джорджия е важно, жилището и да е функционално и практично

Заради скъпите жилища, британската компания Pocket се е насочила към една нова ниша- предлагането на жилища в джобен формат. Досега са предложени близо 500 подобни жилища, чиято цена е с 40% под пазарните и се продават от 20 хил. евро нагоре. Освен във функционалния им дизайн предимствата им се крият в това, че при изграждането им са използвани строителни практики пестящи разходи.

”Един от особените белези на нашите жилища са дълбоките почти до пода прозорци, защото искаме светлината да влиза в тях. Голяма част от жилищата са с подово отопление, и затова сме премахнали радиаторите”, казва Ръс Едуардс. Освен това в тях винаги се намира място за двойно легло и маса, а малкото пространство е допълнителен стимул за оптималното му използване.

Според Ръс Едуардс хората трябва да живеят там където работят

„Всички тези плюсове като максималната дневна светлина, добрите пропорции и малко по-високите от нормалното тавани  допринасят за това, жилището да изглежда голямо, и да не изглежда, че има прахосани пространства”, казва експертът.

Все пак не всеки може да си вземе жилище в джобен формат. Купувачите на подобни жилища не може да печелят по-малко от 100 хил. евро годишно, и трябва да работят в района. „Смятам че за да функционира правилно един град, хората трябва да живеят в района където работят, а в Лондон това е невъзможно. Ето защо се опитваме да запълним тази дупка”, казва Ръс. Проектът се посреща много добре от местните власти. Пол Уоул наблюдава пазара на недвижими имоти в Лондон вече повече от 20 години. „Кризата на пазара се състои в това, че по-голяма част от новопостроените жилища са недостъпни за обикновените хора, а са за платежоспособни клиенти, които са склонни да ги отдават под наем. Имаме мобилен пазар насочен основно към инвестициите, а не в създаване на жилища за нуждите на хората”, казва експертът.

Британската компания Pocket вече планира първите семейни жилища в джобен формат

Още преди 100 години големите градове са се сблъсквали с подобни проблеми, и такива проекти се развиват в различни големи метрополии включително и в Берлим. „Със своите дизайнерски форми и зелените площи, подобни жилища отговарят много точно на нуждите на хората. Това се дължи на връзката между строителство, дизайн и изкуство, което допринася за създаване на подобни интелектуални пространства”, смята Уоул. Ето защо според него компании като тази на Ръс Едуардс се опитват да запълнят една ниша на пазара. „Следим за не особено атрактивни парцели, които чрез изграждане на жилища с добър дизайн да превърнем в предпочитани, и в същото врем да повлияем положително върху облика на града”, казва Ръс.

В жилище като това на Джорджия още едно от предимствата са вътрешните градини и верандите, където Джорджия може да се среща с голяма част от съседите си. „Изпитвам страх, когато се замислям за бъдещето, защото ако създам семейство, ще имам нужда от повече място”, признава тя. За щастие от компанията на Ръс вече мислят за бъдещето, защото вече планират първите семейни жилища отново в джобен формат….

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар