Пастата на баба

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
95-годишната баба Джузепа е истински майстор на италианска паста, която прави вече осем десетилетия

Традициите са си традиции, а кой ги спазва по-добре от бабите? Те често са обект на реклами, в които  може да се срещне в най-различни вариации изразът: „Бабите го могат най-добре. Порталът Pasta Grannies представя рецепти на на традиционната италианска паста на  възрастни пенсионирани дами . Една от тях е 95-годишната жителка на сардиния Джузепа Порку. „Пастата която правя се казват Macarones de Ungia”, казва възрастната жена, след което се представя.  Тя е истински професионалист в направата на пастата, защото си я приготвя  сама вече осем десетилетия. „Тъй като съм много ниска, трябва да се кача на столче за да стигна до масата”, признава Джузепа, за която месенето на тестото за пастата е част от нейното ежедневие. Всяко едно макаронче е дело на нейните сръчни ръце.

Заради техния „сорт” е нарекла своите макарони Macarones de Ungia (макарони с формата на нокът). Със своите рецепти бабите се представят на сайта Pasta Grannies, където освен техните традиционни рецепти, те споделят и своите лични истории от цяла Италия. Целта на проекта е да се запази това истинско културно наследство, датиращо от векове, а зад него стои британката Вики Бенисън , която от 12 години живее в близост до Чингули в сърцето на Ботуша.

Британката Вики Бенисън е реализирала един необичаен проект

„Забелязах че младите италианки вече почти не правят паста сами, тъй като нямат време от работа. Това е останало занимание само за възрастните жени. И тогава си помислих, защо да не се опише това, но тук не става въпрос единствено за пастата, а и за жените които стоят зад различните рецепти, защото всеки обича своята баба”, казва Вики.

Последните рецепти на Pasta Granniesса дело на баби от съседно селце. Една от тях е 82-годишната Феллия Пирантонели. Вики я заснема как прави паста, като я пита за най-различни неща като например дали си спомня от кога прави тази паста. „Приготвям я от времената когато бях на 10  години. Научих се на нея от мама и от сестра ми”, разказва възрастната жена. Тестото за пастата растача винаги до дебелина от 2 сантиметра, като го нарязва на малки квадрати. Днес приготвя т.нар  „капелети”, форма на макароните чиято направа е овладяла до съвършенство.  „Прекрасно е да правиш паста, защото можеш да научиш и други жени на тайните и уменията които си придобила, а с това няма да се изгуби и традицията“, смята Фелия.

Междувременно Вики Бенисън вече е посетила 200 баби, записвайки рецептите им. „Имам си една баба-скаутка, която се казва Ливия и живее във Фаенца. Работим заедно и търсим баби, готови да ни покажат своите рецепти за паста в цяла Италия”, казва британката. Понякога информацията идва до мен от приятел на приятел, или докато пътувам във влака. „Питаме кметове на различни населени места, организаторите на фууд фестивали и въобще всички хора които срещаме, дали нямат баби”, продължава тя.

Едва ли някоя от бабите може да спазва точно съставките, защото всичко е резултат на дългогодишен опит и работа на око. Pasta Grannies са извести в социалните канали Instagram и YouTube, където вики има над 30 хил. последователи. „Намирам за много важно да се оцени опитът на възрастните жени и да се отбележи по някакъв начин като се създаде някаква устойчива работа за тях. Голяма част от жените вече са  встрани от обществото, и е хубаво ако можем да им намерим мястото, което заслужават”, убедена е Вики.

Тя се надява нейният проект да вдъхнови хората и в други страни да посещават възрастните жени за да покажат как те пазят своите кулинарни традиции и да разкажат своите необикновени истории.

Мартин  Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар