Австрийското винопроизводство- между провала и успеха

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Страната залага на регионалното производство и новата визия на вината

За Андреас Лиеболд (вдясно) 2018 година е предложила перфектни условия за местните винопроизводители

Не може да се твърди, че Австрия се нарежда сред топ производителите на вино в европейски мащаб, но историята на австрийското винопроизводство макар и значително кратка, датираща от средата на 80-те години на миналия век е показателна  за това, как едно преломно събитие може да преобърне нещата на 180 градуса. Тогава в общественото пространство избухва един скандал, който прави възможна промяната  в производството и обръщане към малките регионални винопроизводители.  В основата му е широката  и нерегламентирана употреба на наситения алкохол  етиленгликол  от индустриалните производители с цел създаването на по-сладки вина. „Във времената преди да избухне  този скандал  австрийското винопроизводство се характеризираше с лошокачествените си  вина, въпреки добрите реколти и  износът на сладки винапредимно  за германския пазар, където имаше голямо  търсене”, казва Андреас Лиегенфелд, президент на браншовата организация на винопроизводителите в провинция Бургенланд.

Още тогава този винен скандал е определен като един от най-мащабните в хранителната индустрия на Австрия, и като следствие се стига до спиране на експорта на австрийски вина , а загубите за местната индустрия се оценяват на днешните 9 млн. евро. Причина за избухването му е липсата на ясни правила за производството на вино , като заедно с добавянето на повече захар  производителите са добавяли големи концентрации от споменатия двувалентен алкохол.  Скандалът се превръща в сензация за медиите, и води до големи щети освен за австрийското, и за германското винопроизводство.

В резултат на него се стига до пълня   промяна в политиката, тъй като страната се преориентира от производството на сладките  към сухи вина и приема един от най-строгите закони за производството на вино в света, от който началото  си води и последващия засилен контрол на вината на общоевропейско ниво. Освен това в Австрия се основава нарочен  винен институт със задачата да се изработи специална стратегия за продажбите и маркетинга на австрийското вино не само на вътрешния но и на международните пазари . За целта е направено специално изследване, което е доказало, че секторът в страната е бил с много лоша структура. Като основна последица от скандала е решението да се заложи на семейното производство на виното с редуциране на добивите и промяна на визиятана австрийските вина. „За нас е важно, че сега решенията  за бъдещето на сектора не идват вече отгоре- от политиците, а отдолу- от самите винопроизводители, чрез техните регионални браншови организации”, добавя  той.

Основният винопроизводителен регион  в момента са източните провинции, а делът на австрийското от общото за ЕС производство възлиза на едва 2%. Средната големина на стопанствата е между 10 и 20 хектара, като само 20 винопроизводители се числят към големите с годишно производство надвишаващо 1 млн. бутилки. Делът на биологичното винопроизводство в Австрия е 20%. Благодарение на добрата реколта през миналата година, Австрия е произвела 2,5 млн. хектолитра постигайки ръст от над 27% за година. Производството на бели вина остава доминиращо, като надминава два пъти производството на червените. През 2017 година са  произведени 1,6 млн. хектолитра бели вина срещу 837 хил. хектолитра червени вина. Ръстът в производството на бели вина е 17,4% спрямо 52,8% при червените.

Млади винопроизводители като Щефани Ренер внасят страст и нови идеи в австрийското винопроизводство

Австрия е не само с млада винена история, но и с млади и амбицирани винопроизводители които налагат нови тенденции и са отворени към промените в нагласите и вкусовете на новите поколения. Убедихме се в това, и по време на посещението си  в рамките на поредица събития организирани от Европейската мрежа на аграрните журналисти във винарската изба на семейство Ренер, които са трето поколение винопроизводители.  Днес бизнесът е в ръцете на двете дъщери Сузане и Щефани Ренер, които прокарват нови и свежи идеи във винопроизводството. Стопанството се простира върху 13 хектара които се обработват биодинамично. Освен доброто качество на вината, водещ принцип на семейство Ренер е минимализмът във всичките му измерения. Използват  основно френски и австрийски дъбови бъчви, като  съчетават традиционните местни винени сортове със „Сира”  „Блауфренкиш” и „Пино ноар”.  Ориентират се към производството на млади вина, следвайки модерните предпочитания на съвременните  поколения, макар вината им да са с голям потенциал за стареене.

Хелмут и Щефани Ренер в семейната изба

Винарна Ренер е съосновател на регионалната група Panobile, в която влизат общо девет винопроизводители. Целта и е да запази производството на регионалните вина. „В обществото често има известна заблуда, че всички вина са биологични, но не може едно вино, което струва едно или две евро да е такова. Това са масови  продукти подобни на Кока Кола. Нашите вина започват от  8,50 и достигат 34,50 евро за бутилка. Между тях биологичните вина са между 15 и 22 евро”, казва Щефани. Според нея все по-често се забелязва тенденцията сред новите почитатели към младите вина. „Имахме случай в който обаче  интерес към тях прояви една жена над  80 годишна възраст”, добавя младата жена , която е завършила културулогия, но се е отдала на винопроизводството .  „За разлика от млякото или месото, при виното няма международно определени цени, и те се определят само  от потребителите”, смята Андреас Лиегенфелд.  За промяната в предпочитанията на потребителите според Щефани  не  на последно място роля изиграва и ориентацията на новите поколения към по-здравословни начини на хранене и отдаването предимството на растителните храни, които сами по себе си не са подходящи за тежките вина. Това води до промяна и в мисленето на младите поколения винопроизводители. „Заедно с приятели решихме да пробваме да произвеждаме вино ползвайки биодинамични методи  като позеленяване на площите и компостиране на отпадъците фокусирайки се основно  върху младите вина”, казва тя.  Между април и септември Щефани  е ежедневно сред лозовите масиви и следи за наличието на различни вредители или за достатъчно влага в почвата. Добивите в стопанството на семейство Ренер през тази година са достигнали средно до 7 тона грозде от хектар.  „2018 година е перфектна за нашите винопроизводители както по отношение на качеството, така и по отношение на количеството произведено грозде благодарение на горещото време през лятото. Това е много важно за нашата икономика, и ние сме много доволни”, коментира  в заключение Лиеденфелд.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар