Биопроизводители: Освен да ни контролира, държавата трябва и да ни помага

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Биопроизводители предложиха държавна подкрепа за производството на биосертифицирани семена

Биопроизводители: Освен да ни контролира, държавата трябва да ни подпомага

Държавата да подпомогне производството на биологично сертифицирани семена, предложи по време на конференция в София Божидар Петков от браншовата организация на малинопроизводителите. Оттам са внесли и предложение до аграрното ведомство за разширяване обхвата на наредба 26, така че да се включи възможност за подпомагане реализацията на пазара  на продукти освен от животински, и от растителен характер, и да се даде възможност за инсталиране на вендинг машини, които да позволят достъпа на  учениците до пресни плодове и зеленчуци.

От  Българска асоциация „Биопродукти” отчитат, че продължава наслагването на негативния образ на биопроизводителите по медиите у нас. „Нашата идея беше освен да си говорим за неволите покрай подпомагането на биопроизводството, да обърнем внимание и върху реализацията на нашите продукти”, заяви Веселина Ралчева. Секторът и по думите и иска да разбере къде се къса връзката между производители и вериги, защото едните се оплакват, че не могат да реализират продукцията си, а другите, че няма такава, докато в големите магазини продължава да се предлага вносна биопродукция на цени в пъти по-висока от българската.

Божидар Петков даде пример от практиката му при опит да продава биочереши. „Смятам че тук е мястото на асоциацията да изчисти името на българските биопроизводители”,допълни той. Освен това за намаляване източването на субсидии  предложи самите фермери да изпращат сигнали за констатирани нередности посредством специална интернет платформа.

Сред перманентните проблеми пред сектора е и все още неприетия план за биологично производство, който отново е на дневен ред предвид на това, че пак е предмет на обсъждане. Ралчева очерта позицията на бранша по този въпрос като заяви, че този план трябва да се приеме след сериозна дискусия, като ако има изменения, те да се предложат със съответната аргументация „Ние искаме този план да е по-дългосрочен, защото на вратата ни чука новия програмен период, и за да искаме адекватно европейско финансиране, трябва да знаем какви цели и индикатори си поставяме”, каза  още тя. Идеята според нея е хората да могат да се хранят със здравословна храна, а производителите да не съжаляват, че са се захванали с биопроизводство.  Държавата в лицето на министерството според нея не може да се съсредоточава само върху контрол на  производителите на биопродукти,  а трябва  и да ги подпомага  за да намерят по-лесни пътища до пазара и потребителите.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар