Бирена мода

Rate this post

“Lady Brewery” – един дамски модел за успешен бизнес

Рагнхейдер и Тьоре променят представите за пивоварското изкуство в Исландия

Пивоварното изкуство оказва се не винаги е било привилегия на мъжете. Това е мит налаган от съвремеността, а две исландки се опитват не само да го разбият, но и да променят разбиранията на обществото. Чрез своята марка “Lady Brewery” Рагнхейдер и Тьоре   са пионерки в пивоварството в далечната островна страна. „Ние сме просто жени, които правят бира. Това звучи невероятно, защото първоначално не знаехме нищо  за това изкуство, и се чудехме защо в това дело представителките на нежния пол са толкова рядко срещани”, казва Тьоре. Тогава открили, че в Исландия жените-пивовари се броят на пръсти. Заедно с Рагнхейдер отворили  малката пивоварна през есента на 2017 година.

Запознавайки се по-отблизо с историята на пивоварството, те всъщност научили, че в Средновековна Европа с това изкуство са се занимавали повече жените, отколкото мъжете.  “Когато започнахме да се занимаваме, разбрахме, че в миналото пивоварството е било женска работа. Има я тази връзка и символика между производството на бира и вещиците. Това е страхотно, и ние решихме да изобразим тази символика на нашите етикети и съставките които използваме”, казва Рагнхейдер.  Така смесили бирата с билки. До скоро “Lady Brewery” е била единствената женска пивоварна в Исландия, но междувременно и други дами последвали примера им, засилвайки конкуренцията не само по между им, но и сред мъжете пивовари.

Дамите-пивовари допринасят за още по-голяма конкуренция

„Когато си представя някой пивовар,той непременно е огромен,  с голяма брада и татуировки. Смятам че до момента сцената на пивоварното изкуство е доминирана основно от мъжете, но в последните години поне тук в Исландия все повече жени започват да се занимават с варенето на бира”, казва Йолафур.  Според него те работят във все повече малки пивоварни в страната, а някои дори са и майсторки на варенето на бира. „След като започнахме получихме толкова много обаждания от жени, които искат да се занимават с това. Мнозина от тях се интересуваха, дали не можем да ги обучим или да дойдат да ни помагат” признава  Тьоре.  Така една мъжка работа  като пивоварството е на път да премине в женски ръце, а “Lady Brewery” се грижи за по-голямо разнообразие сред пивоварните в малката островна страна.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар