Coffee to go в порцеланова чаша

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Чаши за Caffee to go от порцелан щамповани с пруския кралски знак

Нейното име е символ на висококачествени керамични съдове, защото това е кралската манифактура KPM в Берлин. Днес обаче от KPM са решили да променят своя облик, отговаряйки напълно на мотото:”Традициите не са това, което са”, предлагайки порцеланови чаши за Coffee to go, следвайки модните тенденции за пиене на кафе във все по-забързаното ни ежедневие.

Изискана подредба на масата като за благородници и между изкрящите в бяло съдове изведнъж се появява нетипична порцеланова чаша за кафе. Дали кралската манифактура за порцелан в Берлин не се е превърнала във  „фаст фууд” производител? „Преди време Томас ме попита защо пия кафе от хартиена чаша след като правим най-добрия порцелан от 200 години насам. Това беше преди година. И от тогава предлагаме на нашия персонал само порцеланови чаши”, разказва търговският директор  Бернд Литке.

Две седмици отнема производството на дизайнерските чаши

Дизайнер на порцелановите чаши за Caffee to go  е Томас Венцел. „В началото започнахме със съвсем нормални порцеланови чаши, но постепенно преминахме към един модел, който ни стана любимият”, казва дизайнерът. Това е дизайн, създаден през 1790 година, който обаче е твърде актуален и през 2018 година. „Искаме да сме в крак с младите, затова решихме да предлагаме порцеланови чаши за Cofee to go, и това което е много важно за нас е да сме устойчиви на пазара”, продължава Томас Венцел. Материалите за изработването на чашите са изцяло дело на природата- фелдшпад, каролин, кварц и вода. От тази смес ръчно се извайват всички чаши за Coffee to go. Следва изпичането им дори два пъти, почистване и щамповане с пруския кралски знак. Направата  им отнема 14 дни. „Това е един луксозен продукт, защото е необходимо време  докато бъде произведен”,казва шефът на производството  Андреас Гебауер. Водата прави видими евентуалните щети при изпичане на глината, ето защо чашите минават през своеобразна водна баня. Още преди да излязат на пазара в края на октомври , от манифактурата правят 500 чаши-прототипи. Тогава  мнозина от тях са се питали, кой ще ги купува. Отговорът дошъл две седмици след пускане на чашите в магазина на манифактурата в бяло и черно на цени съответно от 49 и 59 евро за брой. Дъното на порцелановите чаши за Coffee to go е защитено от специален полимер. Но къде остава така дълго пазената традиция? „Нашите художници работят с много любов и страст повече от една година, но ние не можем да продаваме всеки ден нашите  традиционни изделия, а тези чаши са на масата ни ежедневно”, казва Бернд Литке. И те са на път да се превърнат в най-успешния продукт в историята на кралската манифактура за порцелан.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар