Разбираме ли котешкия език?!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Въпреки че изглежда еднообразно, чрез мяукането си котките винаги се опитват да ни кажат нещо различно.

Котките имат свой собствен език не само за да общуват по между си, но и за да манипулират нас хората с най-различни трикове. Д-р Марина Шауман изследва котешкия език и показва, как четириногите изразяват желанията си пред нас.

„Здравейте! Аз съм Джеки и съм на 11години.Европейски късокосмест котарак, а това е Михаел, който живее с мен. Имам и пет сестри, но ние сме твърде различни, ето защо рядко сме заедно. А това е Габриела, която е отговорна за моето хранене”, сигурно така би звучал преводът на едно котешко представяне, наподобяващо добре  познатото ни мяукане. „За котките изразяването  е по един и същи начин, без значение, дали искат да ти кажат  че храната не им харесва, или че искат да излязат навън”, казва Габриела Бласек. Според нея ние наистина сме доста манипулируеми от страна на четириногите. „Любеобвилните котки може би са най-манипулиращите същества на тази Земя”, допълва тя.

„Манипулиране.”  „Може би хората имат нужда от един котешки речник, за да ни разбират по-добре?!”, би казала всяка себеуважаваща се котка. Една от тези които се опитва да преведе на разбираем език котешкото мяукане е д-р Марина Шауман. За целта изследва различни примери на котешко мяукане, като от силата на звука и различните тонове може много да се научи.

Д-р Мария Шауман изследва и анализира езика на котките

„Почти всичко е само математика. Изследваме основните чистоти на звуците издавани от котките, като специални цветови диаграми показват периодите когато звуците са най-силни. Това са различни параметри, с които се опитваме да опишем  ситуация, в която котката иска да ни призове“, казва експертката. Изглежда просто, когато става дума за котешки призив, че четириногия любимец е гладен. „Като собственичка на котка смятам, че най-често подобен призив се отправя за храна, но понякога изпускаме контекста на котешкото мяукане. Например ако моето коте стои пред купичката с храна и мяука, го интерпретирам по този начин, но това не винаги може да означава, че котето непременно иска да яде”, разяснява Марина.

Това е така, защото котките понякога искат само да им се обърне внимание. Куфу е котарак на две години, който живее заедно с Фиона. „Той издава едни и същи звуци, когато иска да каже, че му се излиза навън. Тогава издава едно протяжно мяукане, докато ако е гладен, се опитва с по-кратко „мау” да звести”, казва Фиона. „При него може да разграничим ясни звуци, когато апелира за нещо. Честотния анализ показва, че котаракът си има свои правила на изразяване на емоциите, и от това можем да изходим, че при някаква негативна емоция издава едно по-продължително мяукане”, казва Марина. Подобни нива на параметрите на честотите на гласа се наблюдават при котки, които са силно възбудени от нещо. Ние по думите и усещаме по-високите чистоти като вид настояване за нещо.

„Котката ми си има своеобразен  ритуал, когато се прибирам у дома. Иска да ми покаже мяукайки, че трябва да я взема, погушкам и нацелувам. Но може и да означава, че тук не и харесва, или че иска да вляза без да и обръщам внимание ”, казва Габриела. От превод се нуждае и котешкото мъркане. „По своята структура котешкото мъркане е доста по-различно от мяукането, и ние го разбираме като задоволство от това, че галим котето, но то може да има и друг контекст, раздразнение за това  че сме му  дали по-малко храна”, смята д-р Шауман. Сама по себе си според нея всяка котка се различава и подобно на хората има свой собствен характер, собствен поведенчески профил и звуци.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар