Светещи скулптури от хартия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Фредерик Гибрунел и Софи Перал творят изкуство, което носи топлина и светлина в най-кратките и тъмни дни на годината

Дали това са лампи или скулптури? Светещите  обекти на Фредерик Гибрунел  и Софи Перал от Франция са направени от хартия и носят едно позитивно и  светло настроение в едни от най-тъмните дни на годината. Фигури леки като перце, като така наречената „Мадмоазел”. „Аз поставям електронните части в лампите за да могат да светят, докато Софи им придава един персонален  характер с помощта на фигурите”, казва Фредерик. „Винаги развиваме концепцията заедно” добавя

Софи. Според Фредерик всеки от двамата  има своя талант и знания. Софи създава фигурите посредством специална техника и за да постигне по-голямо спояване на елементите  използва различни лепила и видове хартия. Изработката на всяка една лампа отнема десетки часове ръчна работа, което се отразява и на цената от около 750 евро, която клиентите заплащат за всеки проект.

Според Софи Перал независимо от това каква е хартията, най-важното е тя да се оформи

„Има толкова много видове хартия. В началото използвах събрани от мен стари вестници. Може да се ползва и рециклирана хартия, която е добра алтернатива, особено в първоначалната фаза. Има и висококачествена или прозрачна хартия, но каквато и да е трябва да се оформи. Възможно е  да се работи и у дома.”, казва Софи.

Фредерик се впечатлява от хартиеното изкуство по време на своите пътувания в Азия, а двамата дизайнери са реализирали  вече различни проекти в Париж. „Наши лампи сме направили по поръчка на Парижката опера и музея на декоративното изкуство”, допълва тя. Последните им проекти са свързани с използването на неонова светлина, като използват специално изработени стъклени балони. Фигурите от хартия неизменно присъстват.  „Светещите елементи  имат най-различни форми, някои са по-къси, или широки. Най-голямата достига до метър и половина”, пояснява Фредерик.

В края на годината малко преди Коледа двамата дизайнери са запретнали ръкави, защото поръчките за техните произведения на изкуството идват от цял свят. „Мадмоазел” обаче си остава сред най-продаваните хартиени фигурки.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар