Тежки времена чакат Съндърланд след Brexit

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
61% от жителите на Съндарланд гласуваха за излизане на Великобритания от ЕС, но днес никой не знае какв ще се случи след това

До неотдавна североизточният град Съндърланд бе сред крепостите на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС, днес градът е изправен пред икономически трудности, и никой не знае, кой  трябва да поеме вината за това. 61% от жителите му  гласуваха на референдума през 2016 година за напускане на Общността, сега повечето са на мнение, че отговорността и вината за евентуалните икономически загуби ще паднат върху Лондон. „Тереза Мей ще трябва да решава, без  значение какво ще прави. Тя е премиер  на страната и това е ясно. Мнозина тук гласувахме за изход, но каквото и да стане, днес искаме нещата да продължат така, както и до сега” казва един гражданин.  „Вече незнам какво се случва. Мислиш че знаеш всичко за Brexit, а като се обърнеш, вече всичко изглежда по различен начин”, казва друга.

Съндърланд- някога център на корабостроенето, днес изправен пред икономически трудности заради Brexit

Някога център на корабостроенето, днес Съндърланд отдавна се е разделил с времената на своя просперитет. Сега  жителите му зависят от заводите на „Нисан” в града, като в най-голямата автомобилна фабрика на Великобритания са заети повече от 7 000 души, а в нея се произвеждат половин милион коли годишно. До момента 50% от производството е отивало за износ в Европа.  „Ако напуснем ЕС и то без договор, Съндърланд ще се сблъска с огромни икономически проблеми”, прогнозира политологът Питър Хайес.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар