Австрия повежда борба с найлоновите торбички

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Елизабет Кьостингер пред журналисти

Австрия е третата страна в ЕС, която реши да ограничи употребата на найлонови торбички до началото на 2020 година. Властите не искат да се ограничат само със символични инициативи, а подготвят редица мерки за намаляване употребата им. Планът за това беше представен на най-високо правителствено ниво от канцлера на страната Себастиан Курц, министърът на иновациите Норберт Хофер и Елизабет Кьостингер– министър на земеделието и екологичните въпроси.

Така от 1 януари  2020 година се планира да влезе  забрана за продажба на торбички от пластмаса  включително от найлон в търговската мрежа на страната. За да може бизнесът по-лесно да приеме тази трудносмилаема мярка, се планира  преходен период до 2022 година, през който те ще могат да покриват нуждите си от торбички, произведени от найлон.

От  Greenpeace определиха планираната забрана за употребата на найлонови торбички като крачка към една истинска екологична политика, като дори само ограничаване употребата на найлонови торбички може да доведе до намаляване на пластмасовите отпадъци с 2%. Освен това  Норберт Хофер е подложен на критики от страна на еколозите  в качеството си и на министър на транспорта, че има намерение да увеличи максималната скорост на автомобилите по магистралите от 130 на 140 км./ч  ,което би довело до увеличаване на вредните емисии.

Мартин Иванов

По материали на euarctiv.de

Снимки: Pixabay/личен архив

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар