Зелените вълни на Зелената седмица 2019

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Когато тече Зелената седмица, всичко тук в Берлин изглежда  зелено в прекия и преносен смисъл. Следват се както утвърдени традиции на хранене, така и определяни като  модни тенденции. Веганските бургери и чипсове вече съвсем не са екзотична екстра, а част от хранителната култура по света. И може би затова френските производители се надпреварваха да продават прослоутите си лионски колбаси с 50% намаление извисявайки мощни гласове  още от ранните часове, приканвайки посетителите да си купят четири колбаса за 12 евро.  Иначе веганските бургери настъпват все повече, и доказателството е „Incredible Burger“, който „оптически и вкусово прилича на истински бургер с говеждо месо. Той е идеален за хората, които не обичат да ядат толкова много”, разяснява Фолкер Балтес, търговски директор на компанията производител.

Продавачи на лионски колбаси се надпреварват да привличат клиенти

Не винаги това, което изглежда здравословно, е такова, или поне това показва едно изследване на Германския съюз на потребителите, огласено по време на изложението. Според него голяма част от тях  обръщат внимание например  по-конкретно на хлебни изделия, носещи примамващи имена, в които се съдържа разбира се определението „особено здравословен”, без обаче да познават съставките им.  Така например над 50%  от участвалите в допитването се доверяват на хляб с определението „хляб който ви прави да отслабвате” или „хляб за спортуващи”,  считайки ги за по-здравословни от пшеничения хляб (40%).

Биомармалад от годжи бери

Гръцки производители и преработватели на годжи бери

Когато споменаваме годжи бери, то за тази наричана от мнозина „суперхрана на бъдещето” не действат нито граници, нито Brexit. Това се отнася най-вече до нашите южни  съседи, които смело навлизат в производството и преработката на този плод. Срещам Литса Папагеоргиу до табло, рекламиращо продукти без захар и глутен. „Произвеждаме иновативна серия от продукти на основата на годжи бери, като целта ни е да покажем на хората, какво широко приложение може да намери тази храна в ежедневното меню”, казва Литса. Произвеждат 11 вида продукти без захар  сред които и мармалад, сокове и различни видове дресинги  от годжи бери . Всичките са биосертифицирани. Фермата е семейна и отглежда годжи бери върху 5 хектара. Популярността на този плод в южната ни съседка постепенно нараства през последните три години. Изнасят продукцията си за страни като Великобритания и Белгия, и предвид горещата тема за Брекзит напоследък, се опитвам да разбера, как би им се отразил на бизнеса. „За нас няма значение дали Великобритания ще излезе от ЕС, защото имаме постоянна таргет група в Европа, и продаваме онлайн”, споделя още Литса.

Градско градинарство от Словения

Ева предлага уникална система за вертикално градинско земеделие

Зеленото освен екологична и чиста храна, когато имаме предвид устойчиво земеделие и то в градски условия се свързва с т.нар. явление Urban Gardening, което намира прием особено у младите хора. Ева е от региона на словенския град Копер, която предлага специална система за отглеждане на растения в градска среда.Тя дава възможност за изграждане на лесна и бърза вертикална ферма в градски условия, като всяка саксия е снабдена сдренажна система и резервоар за вода. Подходяща е за отглеждане на билки, зеленчуци и горски плодове като ягоди, като дава директен достъп на корените на растенията до водата и осигурява по-добра аерация на почвата

Отглеждат около 300 вида растения. „В Словения определено има интерес към градското земеделие, особено сред хората, които нямат условия да гледат големи градини”, казва Ева.

Грузия се представя с най-старите вина на света

Тамара показва многообразието на грузинските вина

Грузия се числи сред най-старите страни- винопроизводители в света, а посетителите на зелената седмица имаха възможност да се докоснат до някои от най-старите грузински сортове, като в страната се произвеждат над 500 вида вина. „В Берлин показваме многообразието на нашата кухня и вината ни”, казва Теа Бахтадзе. В Грузия вече се насочват към създаването на малки винарни, някои от които са представени на изложението в Берлин. „Представяме на изложението едно от най-известните бели сухи вина „Цинандали”, както и специално вино, произведено в амфора  по стара грузинска традиция”, казва Тамара,  млада грузимска винопроизводителка, според която германците научават все повече както за грузинската кухня, така и за грузинските вина. „Биовината също стават все по-популярни у нас. Това за нас е един много интересен въпрос. Времената на Съветския съюз отдавна са в миналото, и днес потребителите ни бавно променят своите вкусове”, допълва тя.

Мартин Иванов

Берлин

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар