Ст. Асенов: В бизнеса с дървесно-екзотични гъби има огромен потенциал, стига да получим малко подкрепа

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Бивш военен се бори за утвърждаването на производството на гъби шийтаке по уникална японска технология

Стоян Асенов е създал уникален кооператив от 12 ферми за производство на гъби шейтаке по специална японска технология

Като че ли трудностите и проблемите пред малките производители  остават на заден план, когато  с фанфари и музика  се отбелязва проява от нивото на Зелената седмица, но дори тук откривам хора, като бившия военен Стоян Асенов от Карлово, амбициран да наложи производството на гъби шийтаке у нас. За целта колкото и невероятно да изглежда е създал уникален кооператив от 12 ферми под формата на франчайз, които да произвеждат с еднакво качество дървесно-екзотичните гъби по специална японска технология  в  количества, които да им осигурят по-голям достъп до европейските пазари. „Дори японците признаха вкусовите качества на гъбите шийтаке  които произвеждаме”, казва ми Стоян, като не спестява и проблемите. „Ако получим подкрепа, този отрасъл много бързо може да се развие. Най-големият ни проблем е свързан с това, че няма откъде да си набавяме дъбовия материал, който ползваме, докато за Гърция се изнасят стотици  хиляди кубични метри дървесина”, оплаква се производителят.  Стоян е и председател на Българската асоциация на производителите на дървесно-екзотични гъби, като от нейно име са водили преговори с министерството на земеделието за осигуряване на повече възможности за набавяне на материал. Оказва се, че отглеждани на дъб гъбите шийтаке са с най-добри вкусови качества.  За да е рентабилен обаче  подобен бизнес, Стоян препоръчва за отглеждане на дървесно-екзотични гъби да се ползва площ от минимум 2 декара.

Някои вече затварят бизнеса, не успяват да реализират продукцията

До момента около 17 са членовете на асоциацията, но  петима вече са фалирали, защото не са успели да намерят пазар за своята продукция. Причината по думите му е липсата на реклама. „Иска се много реклама, че нашите гъби са много по-различни от тези, произвеждани от субстрат, и нямат нищо общо с качеството на тези произведени по конвенционален път”, продължава Стоян. Преработвателното предприятие се намира в Карлово, а фермите  в селата Баня и отец Паисий.

Стоян заедно с посланика на Япония Негово превъзходителство Масато Ватанабе

Освен с набавянето на дървесина изпитват сериозни проблеми и с работната ръка. Произвежда  биологично сертифицирани гъби освен в прясно състояние, сушени, на прах, а предстои да пусне и два вида  веган пастет с гъби шийтаке. „Целта ни е да наблюдаваме как хората приемат тази гъба, и поне досега се убеждаваме, че все по-голяма част от нашенци се ориентират към здравословните храни въпреки че нямат тези финансови средства в сравнение с хората в другите държави”, казва той.

Предстои да пусне на пазара веган пастет с гъби шийтаке

Стоян предстои да пусне пстет с гъби шийтаке

Производителят не скрива , че е леко разочарован от участието си на изложението в Берлин. „Тук не е нашата таргет група. Решихме да дойдем за да разберем дали германците харесват гъбата шийтаке и дали правят разликата с произведените от субстрат гъби. Наистина познават дървесно-екзотичните гъби, но голяма част от посетителите не идват с цел да си купят от нашата продукция а за други неща като танци и забавления”, констатира не без доза тъга Стоян.  Все пак след разрастването на кооператива, в който са включени общо 12 семейни ферми за производство на дървесно-екзотични гъби, планират да се включат и на други международни изложения.

„Опитваме се да възродим селата”…

„Успяваме да задоволим българския пазар, и все повече потребители започват да търсят гъбите шийтаке, дори в една от веригите, нашата продукция измести другата, въпреки че е три пъти по-скъпа от тази произведена по конвенционални методи”, продължава Стоян. „Опитваме се да възродим селата, като подкрепяме малкия и среден бизнес. Ето защо голяма част от фермите с които работим не са целогодишни”, пояснява производителят. Интересното е, че повечето хора инвестирали в този бизнес с които работи, са такива завърнали се от чужбина, и решили да инвестират в перспективно производство като това на дървесно-екзотични гъби. Изграждането на ферма за отглеждане на гъби шийтаке по думите му отнема минимум четири години, и е необходимо да се затвори кръга от производство и преработка на продукцията, за да се превърне начинанието в успешен бизнес модел, какъвто е създал и той.

Отглеждането на дървесно-екзотични гъби може да е алтернатива, която да спре обезлюдяването  на селата

 „Имаме вече натрупан опит и данни, които да предоставим на министерството, което от своя страна да изготви програма за развитие на производството на дървесно-екзотични гъби”, казва Стоян, надявайки се, че скоро отговорните фактори ще съумеят да се задвижат.  „Ако отпуснат някакви средства за реклама, може да се случат нещата. Без пари няма как да станат, защото хората все още не познават полезните качества на шийтакето”, продължава той, като не крие, че дори в чужбина има производители които спекулират с производството на дървесно-екзотични гъби.

Мартин Иванов

Берлин

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар