СЕРА- или по следите на императрица Сиси в Банат

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Винопроизводството в северната ни съседка набира тласък благодарение на парите от Европа

Михай Христу

През тази година румънските вина имаха ярко присъствие на изложението „Зелена седмица” в Берлин, като не минаваше ден, без да има представяне и дегустация на различни вина. „За нас изложението е чудесна възможност да пропагандираме вината си”, ми казва с усмивка Михай Христу, организатор на събитията.  До него ме завежда виното „Сера” и една от емблемите на Виена и любима кралица за унгарците- Елизабет Баварска, известна като Сиси. Оказа се че виното няма нищо общо с известния сорт „Сира”, но пък ме отведе по следите на императрица Сиси в региона на Банат и по-конкретно в Бад Бусиаш.

Щом разбира, че съм от съседна България, Михай не пропуска да отбележи добрите връзки които има с български винопроизводители в Силистренско и Русенско, и ми казва, че само за предходния ден през щанда с вината са минали 400 души. „Предлагаме за дегустация два вида червени вина Сера и „Гроздовите зърна на момичето” (Mädchentrauben), което е едно от типичните румънски вина”, продължава той  като уточнява, че заради филоксерата по лозите доста румънски винени  сортове грозде са  унищожени. Освен това предлагат и вид боргундско вино. Всички те са произведени в лозовите масиви около курортното градче Бад  Бусиаш, находящо се на трийсетина километра от Тимишоара. „От три столетия  насам Бад Бусиаш се слави като един от най-престижните курорти с минерални извори, подходящи за  балнолечение в Румъния”, казва Михай.

Следите на императрица Сиси…

„Те  са  свързани с много силните спомени в този регион за австрийския император Франц Йосиф, посетил курорта в края на 19-ти век. „Можем само да предполагаме, че преминавайки през тази област Сиси и Франц Йозеф са се докоснали и до вината, произвеждани в региона на Бад Бусиаш”, казва Михай. От  края на 18 век Банат се е намирала в пределите на империята на Хабсбургите.  Днес за да привличат туристи, местните жители са направили една пътека през гората, каквито има в курорти като Карлсбад и Мариенбад.

Може би по подобна пътека се е разхождала императрица Сиси в Бад Бусиаш

Виното Сера, чиято алкохолност достига до 15% е младо и не е престоявало  в барици, като винарните са все още в началото на своето развитие. Лозите се отглеждат на площ от 100 ха, като масивите са разположени терасовидно. Един от познатите и за нас проблеми на постсоциалистическото настояще що се отнася до земеделието- кооперирането не е отминал и Румъния . „Кооперирането не е лесна работа при нас, но все пак в Бусиаш са създали  местна организация на винопроизводителите”,  отговаря  Михай на въпроса, дали тези винопроизводители са направили кооперация.

В Банат отглеждат лозята терасовидно

„Запознах се с някои от нейните членове  и знам че получават подкрепа от властите. Но всеки сам търси пазари и продава произведеното от него вино”, продължава той. Някои от тях са намерили пазари само   в Румъния, докато други, включително и производителите на Сера искат да достигнат дори до клиенти отвъд Океана. По-голяма част от вината са чудесни и не много скъпи, между 7 и 8 евро. Винопроизводителите  в региона на Бад Бусиаш са предимно конвенционални, а биопроизводството на вина тепърва навлиза в Румъния. „Голяма част от лозовите насаждения са наново  възстановени, след като стари и непродуктивни масиви са били придобити от нови собственици, които са ги обновили с нови предимно френски винени сортове грозде с помощта на европейски средства”, разказва Михай. За разлика от други страни, Румъния почти на 100% е усвоила европейските субсидии, което е спомогнало за развитието на винопроизводството.  „В Добруджа край устието на Дунав са създадени близо 170  хил. ха  нови лозови насаждения благодарение на парите от Европа”, дава пример михай.

За  Брекзит и френското „приятелство”

Когато иде реч за пазари, май приятелството отстъпва на заден план,  що се отнася до Франция, а в налагане на винопроизводството  преди около две десетилетия в Румъния имат пръст разбирам и англичаните, които са сред първите, научили местните на модерно винопроизводство.  „Германия все още не е сред силните ни пазари за сметка на Англия, където нашите вина се приемат много добре поради дълготрайните връзки”, казва Михай. Сред другите интересни пазари за румънското вино е Близкия Изток, докато за мнозина Китай си остава една мечта, но все пак има и такива, които се опитват да продават на необятния китайски пазар, достигайки дори до Япония.

Противно на мнозина опасяващи  се за негативните последици от излизането на Великобритания от ЕС, Михай ме изненадва с оптимизма си. „Мисля че за нас Брекзит ще окаже позитивно влияние, защото ще можем да се ориентираме към други пазари като Германия. Стига с тази Англия, време е да погледнем към Европа, но със сигурност не и към Франция”, казва той. Учуден му припомням  за топлите отношения между Румъния и Франция, на което ми отвръща: „Тя е директен наш конкурент. Топли, топли, но всичко е пари.” И като доказателство си припомня  една история от миналата година, когато заради лошото време, голяма част от лозята в Бордо били унищожени, и местите винопроизводители дошли  да купуват румънско вино за да го преподадат  в страните от Близкия Изток, изпълнявайки договореностите си с тях.

 Мартин Иванов

Берлин

Снимки: личен архив/ Export Vin Berlin

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар