Дизайнерско изкуство от пластмаса

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Сюзън Йонгманс се вдъхновява от творчеството на старите холандски майстори

Да превърне непотребен найлон в забрадка или фолио с въздушни мехурчета в ръкавици не е проблем за холандската дизайнерка  Сюзън Йонгманс, създавайки  по  този начин истински произведения на изкуството. Нейната основна суровина са различни непотребни найлонови опаковки. Създава произведенията си в своето студио в град Бреда със съзнанието, че тези иначе непотребни опаковки трябва да се използват доста по-устойчиво.  „Това може да послужи например за шапка или ваза, а когато виждам това фолио, моментално си представям как би се превърнало в забрадка, а найлонът с мехурчета може да се превърне в ръкавици”, казва дизайнерката докато показва различни материали.

Още като дете Сюзън е впечатлена от изкуството в старите книги на родителите си. И до днес се вдъхновява от произведенията на старинните холандски художници от 15-ти и 16-ти  век, Като ги интерпретира наново с помощта например на стереопорени зрънца  или  фолио, чрез които пресъздава картината на художника Ян Ван Ейк от 1443 година , изобразяваща сватбата на Джована Арнолфини.

 „Така искам да проведа  нещо като диалог, който ме вдъхновява и с това да създам своя собствена история. Мисля че е чудесно когато гледаш произведенията на чуждите майстори, но всъщност те представляват едно съвремено изкуство. Така в това изкуство има нещо от настоящето и от миналото”, казва дизайнерката.

Модерни интерпретации от пластмаса на старинни произведения на изкуството

Подготовката за фотосесията протича бавно, а тя вдъхва  сякаш нов живот на стереопора.  Скъпоценностите също имат свое минало като пакетажен материал. Тук не става дума за постигане на перфектната снимка, защото Сюзън Йонгманс прави стотици снимки за да документира различните детайли.  „След това изрязвам различните снимки и съединявам онези части които ми харесват дигитално на компютъра. Не става дума за един определен  момент, защото избирам най-добрите отрязъци и ги смесвам, така както прави един художник”, разяснява техниката си Сюзън.

41-годишната дизайнерка живее със семейството си и работи  в Бреда, находящ се на около 100 километра южно от Амстердам. Следвала е изкуство, а експериментира с пластмасови отпадъци от 2007 година. „Не търся нищо конкретно. Например когато купих килограм плодове попаднах на подходящ материал , опаковка от която мога да сътворя нещо красиво”, казва Сюзън. Сглобяването на едно произведение от стотиците снимки продължава няколко седмици в нейното ателие. Така получава не само една дълбочина на цветовете, непостижима за нито една фотография, но и една своеобразна хипер реална естетика пренесена от 15-ти век в 2019 година. Като например картината на Дева Мария от ван Ейк. „Обичам да реализирам всяка една идея, без значение от това, колко налудничева изглежда. Просто отварям един пакет с разни неща,и избирам най-подходящите”, казва тя. Фотосите в голям формат които твори Сюзън Йонгманс струват по около 500 евро. Модерни произведения, показващи, как от пластмаса може да се твори изкуство.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар