Библиотеки на бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
В Тилбург са изградили динамично пространство в бившо локомотивно хале

Обществените места за четене  могат да са много повече от скучни здания, а все повече библиотеки в Европа биват изграждани като горещи точки за култура. Подобни са библиотеките в Щутгарт и Билбао . Холандскиятград Тилбург  също не остава настрани от този тренд, защото в модерна библиотека там е превърнато старо локомотивно хале от 1930 година. Това е място, където  среща си дават индустрията и урбанистичното, тъй като старото хале е превърнато в жизнен център  с  рафтове с книги.

Една концепция с бъдеще. „Атмосферата тук е чудесна, и човек може да направи много повече неща отколкото да чете книги. Това е едно място за срещи и за работа, където човек може просто да седне някъде с лаптопа си”, казва един посетител. „Чудесно място, като един оазис в града”, казва друг. Концепцията за преобразяването на халето в библиотека идва от Ингрид ван дер Хойден, водеща архитектка, за която от особено важно значение е посетителите да се срещат . „Идеята ми е тясно свързана с отвореността на сградата. Идвайки тук посетителите се срещат с с други  хора и идеи, откривайки нови представи и научавайки нещо ново. Това е било в основата на концепцията”, разяснява тя. Тук важи девиза: Пробването е над ученето”.

В библиотеката се помещават различни „лаборатории”, където човек може да научи нещо, и веднага да го изпробва в практиката.  Например в така наречената DigiLab на разположение е 3D принтер. Децата и младежите могат да експериментират с филми ,а с очила за виртуална реалност, в секи може да се потопи в един по-различен свят. „Искаме идвайки тук хората да помислят как може да направят света по-добър. Може би това ще се стори твърде идеалистично, но за нас е важно хората да контактуват и разговарят по между си. Така можем заедно да задаваме проблемите на нашето общество”, казва Петернел Тусен, проектантка на библиотеката.

Съвременните библиотеки все повече биват обособявани като места за активна комуникация между посетителите

С подобни открити структури експериментира и градската библиотека на Щутгарт . Корейският архитект Ю Йонг Лий  е  създал тук  кафе и музикално студио. С многобройни прояви, музикални концерти и работилници, библиотеката се превръща в едно истинско място за култура. Друг пример за библиотека на  бъдещето е центърът „Аскуна” в испанския Билбао., като концепцията за помещаващата се в него библиотека е развита от френския архитект Филип Старк. Благодарение на стъклени прозорци на покрива , посетителите могат да виждат плуващите  хора  в находящия се на горния етаж басейн. Културният център залага на комуникацията, а посетителите в него трябва да се чувстват като у дома си. Каква ли обаче е ролята на книгите в библиотеките на бъдещето?!  „В Библиотеките на бъдещето все още ще има книги, но те вече ще са места, където всеки ще идва тук не само за да получава   знания, но и да създава такива”, казва Ингрид ван дер Хойден. Неподвижните рафтове с книги вече са в миналото, защото в библиотеките на бъдещето всичко е в динамика и движение.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар