Да превърнеш полета на птиците в изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Испанският фотограф Шави Боу превръща полета на птиците в изкуство

Испанският фотограф  Шави Боу представя в картините си полетът на птиците, превръщайки го в едно необикновено изкуство посредством един позабравен  метод във фотографията и на съвременните компютърни технологии. Така той прави видима скритата красота на природата.

Картини, изобразяващи торнадо над долината Ла терета в Каталуния. Полетът на ято лешояди, птици, които са типични обитатели на южните части на Пиринеите, направен видим за човешкото око, благодарение на Шави Боу. „Вижте колко е красиво. Сега всички се събират и образуват кръгове, движейкисе”, казва фотографът. За да изобрази кръговете на летящите птици, той трябва да направи десетки снимки в течение само на една секунда. „Идеята ми е, не е да направя една снимка на летящите птици, такива, каквито  ги познаваме, а да покажа една нова форма на красотата, предлагана ни от природата, красота родена от движението”, казва Шави.

Резултатите от работата му са впечатляващи картини,наподобяващи изкуството на калиграфията, показано ни от летящите в небето птици. Например такива, на летящи корморани  или следата от полета на един сребрист гларус или полетът на полярния буравестник и тъпоклюната  кайра в небето над Исландия.

Картините на Шави Боу наподобяват произведения на калиграфското изкуство

Живеещият в Барселона фотограф работи от осем години върху своя проект наречен „Орнитографиа”, събирателно от гръцките думи за птици и писане. Бившият моден фотограф продава своите нереалистично изглеждащи картини по цял свят. „Тези образци са невидими обикновено за нас, защото представите ни са ограничени до определен момент. Това което можем да видим на самите картини са едва няколко секунди от полета на птиците, изглеждащи така, сякаш ги възприемаме като един момент. Това по-принцип е невъзможно, но чрез специална техника можем да го изобразим”, разкрива фотографът. За да създаде една картина, Шави Боу обработва стотици снимки с помощта на един стар  фотографски принцип на хронографията. Принцип използван още през 19-ти век от британеца Едуард Майбридж за да докаже че по време на галоп конете увисват във въздуха за части от секундата.

В картините на Шави Боу почти не могат да се различат отделните птици. „Това което  целя е да покажа движението, като повечето хора си представят виждайки картините ми телена ограда или компютърна графика. И това е нещото което ме интересува, а именно какво си  представя човек, виждайки една картина”, признава творецът. Боу се прехласва по птиците и съвършенните им движения още като малък благодарение на дядо  си. За да търси нови мотиви за картините си Шави не е необходимо да предприема дълги пътешествия, защото птиците с техните шумове и крясъци са около нас както твърди той, и това му дава възможност да направи невидимите за повечето хора неща- видими. „Тъй като през по-голямата част от живота си сме заети със самите себе си, не обръщаме внимание  на тях и затова искам да апелирам към хората да бъдат любопитни, и поне веднъж да погледнат нагоре към небето за да усетят всичката тази красота”, казва Шави.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар