Доброволци помагат на бездомни котета и кучета в Истанбул

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Десетки бездомни котки и кучета скитат из улиците на турската метрополия Истанбул

Из улиците на Истанбул лудуват стотици бездомни котки и кучета. С помощта на обществено финансиране специален автобус събира бездомните животни и  ветеринари доброволци се грижат за здравето им ,а усилията им дават своите плодове, защото от години вече в метрополията на Босфора не се наблюдават случаи на бяс.

Бездомните животни са под закрилата на закона. „Това коте например  има нужда от помощ, защото очите му са залепени. Работим в кампуса, и често търсим услугите на специалния ветеринарен автобус, ако открием че има животни, нуждаещи се от помощ”, казва едно момиче.

„Ако животните са болни , могат да пренесат различни болести върху хората. Ето защо грижата за здравето на животните е важна за нас”, казва ветеринарната лекарка Нихат Динчер. 400 души между които и осем ветеринарни лекари обикалят улиците на Истанбул в търсене на бездомни животни, нуждаещи се от помощ. Животните се обезпаразитяват и регистрират в електронната система. При спешни случаи биват откарвани в някоя от шестте ветеринарни клиники. Освен за здравето, хората се грижат и за прехраната на бездомните кучета и котки, като всекидневно почти един тон храни биват разнасяни из предградията на града. „Заради вярата ни се грижим за всички живи същества”, добавя и нейният колега Юмит Демир.

Мартин Иванов

По материали на АФП

Снимки: АФП

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар