Алондра де ла Пара- между семейството и музиката

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Алондра де ла Пара иска да популяризира непознати латиноамерикански композитори

Тя успява да разбие доминацията на мъжете в консервативна област като класическата музика, ставайки една от малкото диригентки. Това е мексиканката Алондра де ла Пара. Сега един филм, носещ заглавието La Maestra Alondra de la Para разказва за пътя на младата мексиканка до едни от най-бляскавите сцени на световната класика, започнал с дебюта и на сцената на Щаатсопер в Берлин. „Спомням си,че още когато бях на 12-13 години, си мечтаех да стана диригентка, но си мислих, как ли може да стане. Аз почти не изглеждам като един диригент. Повечето диригенти идват от Германия, изглеждат доста стари и с побелели коси, а аз съм просто едно мексиканско момиче”, казва Алондра.

От няколко години обаче това момиче от далечно Мексико завладява сцените по света, впечатлявайки и вдъхновявайки с майсторството си публиката. От 2017 година Алондра де ла Пара е първата жена диригент и музикален директор на реномирания  симфомичен оркестър  на Куинсленд в австралийския град Бризбейн. Заедно с него изпълнява не само класически европейски репертоар от произведения, но и непознати за широката публика произведения на композитори от Латинска Америка. „Искам да направя известни тези произведения, ето защо те са неотменима част от концертите на оркестъра, още повече, че тази музика звучи за пръв път в Австралия. Смятам че тя трябва да е част от репертоара на всеки оркестър“, казва тя.

В документалния филм за талантливата диригентка се хвърля светлина и върху личния и живот. Двете и деца са чести нейни спътници по време на турнетата по цял свят. Алондра де ла Пара е показана като жена- между семейството и световната и музикална кариера. Образованието си завършва в Манхатънското музикално училище на Ню Йорк, след което е избрана да се включи в майсторски клас на известния германски диригент Курт Мазур. За Алондра де ла Пара Мазур се превръща в нейния най-важен учител.

„Когато започвах  кариерата си на мнозина не се харесваше, че съм жена. Никой не го казваше на практика, но аз можех много ясно да го усетя. Не обичам да говоря по тази тема, но не мога да отрека, че това бе проблем в началото”, признава диригентката. В родното и Мексико никой не и обърнал внимание, но за сметка на това печели известност по цял свят, както през 2018 година, когато заедно с Бременската филхармония изпълнява произведения на латиноамерикански композитори в Хамбург. За Алондра де ла Пара най-важни са две неща- да привлече хората към класическата музика, и да доставя на всички впечатляващи музикални преживявания, показвайки по свой начин страстта си към музиката.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле’

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар