Мултимедийно изкуство от Ем Коул

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Британката Ем Коул сътворява с изкуството си един нов образ на съвременните жени

Нейните работи често са цветни, поп и изпълнени с провокация. Около фото и видеоколажите и винаги се шуми, защото британската художничка Ем Коул се опитва да представи стереотипите на жените. Снимките и видеата за нея са перфектната форма да покаже своята креативност. „Цялата ми естетика се основава на границата между гротеската и съблазняването. За мен само фотографирането е двуизмерна медия. Аз искам да изтъкна емоционалното. Ако искам да накарам хората да усетят нещо, чрез сътвореното  от мен или от цветовете в картините ми, това просто би било фантастично”, казва младата художничка.

Ем Коул е завършила дизайн, и още по време на следването си в Лондон открила страстта си към фотографията и видеоизкуството. „Във  фотостудиото мога да експериментирам колкото искам върху различните  обекти, и намирам непосредствеността в снимането като толкова отплащащо, в сравнение с  това да стоиш пред една машина и да печаташ например някакви картинки върху тишъртки. При фотографията просто мога да събирам хора и обекти и да ги заснемам”, признава Ем Коул.

Озкуството на Ем Коул е пълно с провокативност

Междувременно основната и професия е на фотограф и режисьор. Голяма част от нейните произведения на изкуството са повлияни от сюреализма и художници като Салвадор Дали и Рене Магрит като например филмът  Army of Women’s. „Филмът показва по чудесен начин идеала за женската красота, и се опитва да създаде връзки между актовите картини на класическото изкуство от Ренесанса, което показва отрицателно идеала за женската красота, и нашата днешна дигитална култура с възможностите на Instagram и филтрирането на снимките, с които всеки се опитва да се покаже по-красив отколкото е и да публикува най-перфектната си снимка”, разкрива Коул. С този си филм както признава, тя е сътворила един нов идеал за женската красота, един вид Аватар. Един дигитален Аватар, който се отнася и до двете неща.

Голяма част от картините и са повлияни от сюреализма

В творчеството на Ем Коул винаги става дума за представяне  стереотипите на жените. Самата тя като тийнейджърка става жертва на дигитално престъпление, като нейни снимки са разпространени на страници в мрежата с порнографско  съдържание. И след като за няколко години се изключила от онлайн  пространството, днес Ем Коул се представя в нова светлина в него. „Когато човек  избягал от дадено определено пространство, не е необходимо да преминава през него като призрак, тъй като всеки се опитва да изкарва пари от него. Аз показвам на голо моите работи там. Понякога сигурно прекалявам с това, но аз решавам какъв да е моят онлайн имидж. Този контрол няма да го изпусна”, продължава тя.

Хуморът и иронията са част от най-важните изразни средства на Ем Коул, без значение дали става дума за сериозни теми  или не дотам сериозни такива както във видеото Sloppy Seconds.

„Когато човек говори за сериозни или проблемни теми, тогава хуморът представлява един универсален  инструмент за да се разтоварят хората, а когато човек се  чувства разтоварен, може много по-добре да разбере това което правя”, смята  е Ем Коул. За сега британската художничка не може да се оплаче от липса на работа, и е убедена, че и в бъдеще кариерата и ще продължи да върви нагоре.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле” 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар