Как да си направите домашно тирамису с черен „хайвер”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Тирамису с черен „хайвер“

Комбинацията между черен хайвер и тирамису изглежда на пръв поглед несъвместима, но подобни „кулинарни бомби” е в състояние да направи единствено молекулярната кухня. Рецептата за този необичаен десерт идва от Александър Ефремов, а във ролята на черен хайвер ще влезе свежо и прясно сварено… кафе. :))) Направете едно еспресо с лъжичка кафе на 80 грама вода.

Прецедете през сито готовото кафе и добавете четири грама агар агар- естествен сгъстител, който се предлага в специализираните сладкарски магазини. Оставете сместта да закипи на котлона и отново прецедете и оставете да изстине. След това вземете част от течността с пипетка и я изсипете на капки в предварително охладен в хладилника зехтин. Така ще получите  малки топчета, наподобяващи тези на черния хайвер. Изцедете ги на сито.

За тирамисуто са ви необходими да смесите 70 грама сметана, един жълтък и 20 грама захар, които да разбиете с миксера. В отделна чаша разбийте още 60 грама сметана, разбийте и изсипете в сладкарска торбичка. След това изсипете с шприц в чашки за десерт, като редувате пластт сметана, пласт бизквитка котешки език, натопена преди това в еспресото. Най-отгоре украсете с „черния хайвер”.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ

Снимки: ОРТ

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар