„Globetrotting Princess“ от Гана мечтае да обиколи света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Принцес Умул, Хатия Ибрахим Махама

Тя е известна като „Globetrotting Princess“ и е от Гана, Поставила си е за цел  да обиколи всички страни по света за десет години. От 2007 година е минала през  80 страни. „Пътувайки можеш да срещнеш толкова много хора, а човек разбира една страна първо чрез хората когато я посети, и така получава възможност да надникне в живота на другите”, казва Принцес Умул, Хатия Ибрахим Махама от Гана.  „До момента съм била в 80 страни по света. Пътувам с минимални разходи, като търся възможно най-евтиния транспорт и отсядам в хостели. Така пътуването ми излиза значително по-евтино от една средна почивка”, добавя тя. Целта и е да постави рекорд като  първата африканка обиколила всички страни по света, защото до момента няма нито един африканец, който да е бил във всяка една от страните на планетата.

Признава, че откакто е започнала да пътува по света, едно от неизменните места които посещава в страните, в които отсяда са библиотеките, и тъй като съм писателка, се впечатлявам от местата, където има книги. „Обичам архитектурата на библиотеки като тази, в която съм в момента. Тя е толкова красива”, споделя Принцес.

Globetrotting Princess обича тишината сред книгите

Освен архитектурата в библиотеките и допада спокойствието сред книгите, а „писането” е част от самата нея. „Когато се намирам в една библиотека, сякаш се чувствам у дома си”, казва още пътешественичката. Геогравските карти са я впечатлявали още от нейното детство, и винеаги е искала да научи как изглеждат другите места, а учителката и по география така е преподавала този предмет, сякаш той е оживявал пред децата. Принцес живее в град Акра, който е с население от 4,5 млн. души. „Както се казва, пътуването е единственото нещо, което може да направи хората богати, ето защо искам да споделя опита си с останалите хора” , смята тя. Най-новата  разказва  за  пътешествията и в 37 страни по света.

„Пътешествията ме промениха като човек, защото получих възможност да стана по-отворена и възприемчива към другите култури. Първото ми пътуване беше от родната Акра до казабланка в Мароко, и от тогава в продължение на 11 години научих толкова много неща че изпитвам глад да видя още толкова места по света’, казва принцес. Когато е у дома си работи и прекарва много време със семейството си,а когат е на път, се превръща в откривател, споделящ преживяванията си с околните,  поучавайки се взаимно от тях. Така и нейните деца получават един истински глобален поглед към нещата и живота..

„В тази част на света няма толкова много жени, които да са с подобно съзнание като нея, ащото трябва да водят определен начин на живот, съобразявайки се с определени  норми” казва Майкъл Апреко. Пазарът „Макола” е най-големият в Западна Африка, който трябва да се види, защото е единствен  по рода си. Най-доброто от пътешествията според Принцес е, че се учиш от другите хора и култури, и така човек   разбира всъщност колко съзнателен може да е. Освен това обича да пробва храната в страните, които посещава. „Ако човек изпробва даден специалитет на едно точно определено място, може да получи по-дълбока представа за културата на всяка отделна страна”, заключава Принцес. Следващата и цел е Южна Америка, където ще посети Бразилия, Аржентина и Боливия.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар