Пътешествие с трамвай из тайгата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Най-северната трамвайна линия на планетата свързва Уст-Илиmск с местното дървопреработвателно предприятие

Ако искате да попътувате с трамвай, но вместо на панелки да се полюбувате на необятната тайга, то правилната дестинация за вас е Уст-Илиmск, точката от която тръгва най-северно разположената трамвайна линия на планетата. Трамваите са стари, но въпреки това развиват до 40 километра в част сред тишината на необятните и девствени гори. За сравнение обичайните градски трамваи си позволяват да развият максимум до 20 километра. В тайата обаче само правият участък в маршрутa  на северния трамвай е сдължина от 15 километра. Голяма част от пътниците му са работници в местния дървопреработвателен  завод. Трамвайната линия е построена за да съедини предприятието с кварталите на града.

Тайгата е навред о маршрута на трамвая

Валентина е ватманка, която  е на линията от първеите дни на откриването и преди три десетилетия, и още не и е омръзнало. „Караме сред природата и се наслаждаваме на всичко. Срещали сме всякакви животни- лисици ,зайци и белки. Момичетата са имали късмета да срещнат дори полярни мечки’, споделя Валя.

Туристи идват до Уст-Илиmск само за да се насладят на девствената природа, пътувайки с необикновения трамвай

На пасажерите също не им е омръзнало да се наслаждават на природните красоти, въпреки че ги виждат ежедневно, пътувайки до и от работните си места. „Толкова много години не можем все още да се нарадваме на тази красота”, споделя един от пътниците. „Тези картини са радост за очите ми”, казва с усмивка младеж. В началото на  21-ви век линията била заплашена от закриване, тъй като превоза само на работници бил икономически неизгоден за местните власти, но тази опасност вече не съществува. Днес най-северният трамвай на планетата привлича и мнозина туристи, идващи специално до Уст-Илимск за да се полюбуват на тайгата срещу 35 рубли. До края на годината се очаква да пуснат нови мотриси, които да направят пътешествието сред тайгата по-бързо и по-комфортно.

Мартин Иванов

По материали на ОРТ

Снимки: ОРТ

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар