Хеви метъл ввместо орган

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Бандата на евангелисткия пастор Хака Кекалайнен

Финландският свещеник Хака Кекалайнен провежда необичайни църковни служби, като вместо орган свири неговата хеви метъл банда. Към подобна музика дори господ едва ли би останал равнодушен. „Човек получава едно друго усещане за музиката, защото усеща всичко с тялото си”, казва момиче, присъствало на поредната метъл меса в хелзинкска църква. „Не обичам метъл музика, но подобна меса никак не изглежда зле”, смята възрастна жена. Други се чувстват като на Коледа.

Евангелисткият свещеник Хака Кекалайнен провежда религиозни служби с метъл музика вече десетилетие из цяла Финландия. Открива любовта към тази музика благодарение на групи като „Дийп Пърпъл“ и „Блек Сабат“  още когато е на седем години. Любовта към бога идва значително по-късно, но не пречи на другата му страст.

Хака Кекалайнен

Естествено не мога да съм сигурен, че господ обича метал. Всичко е до това, как се чувства всеки от нас. Ние разпространяваме Божието слово и правим всичко заради това, ето защо мисля, че Господ ни обича”, казва свещеникът. Всяка една църковна община, в която не изпитват страх от жици и метал, може да си поръча специалната метал меса. Групата на Хака е издала и компактдиск с подбрани религиозни песнопения, изпълнени в метал вариант.

Изпълненията в църква са особено преживяване и за вокалистката на бандата Сузана Кори. „Това не е като някой пърформанс, защото много пъти се замислям как да изпълнявам песните. Това е важно за хората, които идват тук“, смята тя. Текстовете на песние не се променят, за да може да ги изпълнява и публиката, а от 2010 година Хака Кекалайнен е направил над 150 метал меси в цялата страна. „Изпълняваме само традиционни богослужебни песни, но в хеви метъл версия. Текстовете на песните са много силни и наистина имат нужда от подобен род музика, Ето защо заедно звучат толкова добре”, казва Хака.

Неговите религиозни служби не срещат и кой знае каква критика, защото Финландия е с най-голям брой метал банди на глава от населението в света. ‘ Веднъж при нас на служба дойде един мъж, който планираше самоубийство. Толкова му хареса, че се отказа. И той е снас вече десет години. Може би наистина имаме толкова голямо значение за обществото”, продължава той. Хака Кекалайнен е свещеник с мисия, защото получава поръчки за метал меси по цял свят, и се надява, че някога църквата наистина ще приеме тази музика.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар