„Print Your City“ – мебели от пластмаса

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Крсиви дизайнерски крела създават нова атмосфера в Тесалоники

За рециклирането на пластмасовите отпадъци се говори все повече, а един холански проект наречен „Print Your City“ спомага за това  и да се прави повече, като от непотребни отпадъци чрез използване на 3D принтер да се произвеждат стилни и дизайнерски изпълнени мебели. Може да ги видите ако посетите гръцкото пристанище Тесалоники. Проектът  е реализиран от дизайнерът Панос Сакас с помощта и на местната община. „Ние все още не разбираме колко важен материал е пластмасата. Не самата тя като суровина,а нейната преработка. Да вземем например опаковките, които използваме само за няколко секунди, но те остават след това неразградими за много дълго време. Ако ги преработваме в други неща, можем да променим нещо и да подобрим нашия живот”, казва дизайнерът.

Панос Сакас

И точно това иска да направи Панос чрез своя проект. „Така сме направили мебелите, че да дадат възможност на хората да преживеят по нов начин всичко което ги заобикаля.  Чрез тях човек може да се почувства в града например далеч по-разтоварен, отколкото в собствения си дом. Това чувство искаме да създадем, пренасяйки усещането да си у дома в обществените пространства”, продължава той.

Всеки който желае да се включи, може да прави онлайн предложения за нов дизайн на мебелите, или да  избира мебели от съществуващите модели. Най-често избираните модели биват отпечатвани в 3D принтера. „Зарадвах  се когато веднъж минавайки през града, видях че стол който съм избрала е бил отпечатан”, казва Елени Караиску. Веднага след като едно предложение постъпи онлайн, се извършва пресмятане за нужните количества пластмаса от които да се произведе. В Zero Waste Lab, изследователска инициатива на холандското студио The New Raw  жителите на Тесалоники могат да се информират за всичко по темата рециклиране на отпадъци и да носят своите пластмасови отпадъци.

Те се почистват, сортират, раздробяват и стопяват  при температура от 1 000 градуса. „На мен не ми харесва да изхвърлям неща които изглеждат перфектно. Освен това ние трябва да имаме сами отговорността за бъдещето на планетата ни и това, че всяка година се нуждаем от нейните ресурси”, смята Панос. За направата на един стол за парка са необходими около 70 килограма пластмасови отпадъци и за 10 часа той вече е готов.  Девет наистина пъстро изглеждащи места за сядане са оформени в центъра на Тесалоники, като се планира да има такива и в останалите части на града. Тази комбинация от използване на рециклирани материали и добри дизайнерски хрумвания  се приема много добре от жителите и гостите на Тесалоники.  „Разбира се изглежда чудесно, когато видиш, че от отпадъци може да се произведе нещо толкова естетически добре изглеждащо. Всички можем да го усетим и да се радваме, сядайки в подобни кресла”, казва младо момче. „Проектът ще продължи, а имаме намерение  да поставим подобни кресла  в останалите квартали на  града”, казва Лазарос Захариадис, представител на местната администрация. Това според него допринася за формиране на една нова култура сред младите  и отношение към нещата произведени чрез рециклиране на отпадъци, още повече, че столовете няма да са само  предмет на Zero Waste, но и самите те ще подлежат на рециклиране.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле” /скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар