Колажи от… дънки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Йън Бери

Модата също може да е изкуство, а дънките никога не са излизали от мода. Британецът Йън Бери разрязва на малки парченца десетки чифтове дънки, за да ги съедини след това отново, като създава уникални колажи по най-различни мотиви. В своето лондонско ателие е събрал над 2 000 чифта дънки, и за да намери точния цвят и десен понякога ги прехвърля с часове. „Не мога подобно на истинския художник да смеся различни цветове за да получа истинския. Трябва да търся, и тъй като работя основно с тонове на синьото, това отнема време”, казва Йън.

Бери създава уникани колажи, които впечатляват все повече хора

От подобен необичаен материал Иън създава не само картини с голям формат, но и колажи. И всичко е свързано с игра на сенките, цветове и повърхности, които са направени от стотици парченца дънков плат.
„Всяко парче дънков плат си има своя син нюанс, ето защо събрани наистина изглеждат като истински картини, а това, че хората не могат да разберат от пръв поглед, от какво са направени картините ми, е най-доброто в моята работа. Така работят сигурно и другите художници, но моите щрихи не са от бои, а от джинсов плат”, продължава творецът.
След като е намерил подходящия цвят, разрязва дънките на точните по размери парчета. За да ги фиксира върху платното, използва специално лепило, създавайки парче по парче своите картини. Идеята му хрумнала преди 15 години, а неговите първи колажи са на известните актьори от 50-те години на миналия век- Джеймс Дийн, Мерлин Монро и Марлон Брандо. „В началото създавах портрети на хората, благодарение на които дънките са се превърнали в моден аксесоар. По-рано те са били чисто и просто работно облекло, а не мода, и точно на тези актьори е приносът дънките да се превърнат в нещо модно”, разкрива Йън.

Творецът търси своята публика не само в галериите, но и на обществени места

В родния Лондон намира достатъчно места, които да послужат като вдъхновение за картините му. Местните пъбове, метрото или плана на града са само част от тях. Посвещава цяла серия от колажи на лондонските обществени перални. „Всеки идва тук за да поклюкари с някого, а това може да послужи за прекрасна скица за някоя нова творба. Тъжно е че подобни места стават все по-малко, ето защо се опитвам да ги документирам”, признава Йън..

Преди да започне някой нов колаж, запечатва ситуацията на снимка. Изготвянето на един колаж често му отнема по няколко седмици. С нетрадиционното си изкуство Йън Бери постепенно печели все по-голяма популярност. Специализирани списания пишат за него, а той публикува и фотоалбуми на своите произведения, Произведенията му се излагат и в галерии по цял свят, като достигат до петцифрени цени. И. лага картините си и на обществени места като лондонския магазин Selfridges, чийто отдел за продажба на дънки в продължение на шест седмици е превърнат в малка галерия. „Разбира се добре е когато показваш картините си в галериите но е хубаво хората да ги виждат и в един по-различен контекст, за да разбереш как ще реагират. Освен това така достигат и до една по-широка публика”,смята художникът.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар