Да се лекуваш с… нефт

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Град Нафталан си печели славата на балнолечебен център още в началото на 20-ти век

За повечето нефтът е в основата на горивата, но има и такива, които го възприемат като лечебно средство за различни ставни заболявания. Още по съветско време намиращият се в съвременен Азербейджан град Нафталан си спечелва славата на балнолечебен център привличащ десетки болни, които да се възползва от лечебните свойства на бликащият тук нефт. Мнозина се надяват, че чрез една баня с петрол ще могат да облекчат болежките си.

„Имам ревматичен полиартрит и благодарение силата на природните ресурси и съдържащите се в тях полезни вещества и минерали се чувствам много добре”, казва една пациентка.
Нафталан се намира на около 300 километра от азербейджанската столица Баку, и се е оформил като курорт още в двайсетте години на миналия век.

И днес мнозина търсят лек в банит с петрол

„Легендата разказва, че още във времената на керваните тук останала една болна камила. Когато керванджиите се върнали по-късно, видели камилата жива и здрава. Те установили, че природните ресурси които извличаме тук са причина за оздравяването и”, разказва местната лекарка Фабил асисова. Разцветът на Нафталан като курорт настъпил през 80-те години на 20-ти век, когато годишно градът е бил посещаван от 70 хил. туристи. Последвалата война между азерите и арменците довела до разрушаване на санаториума, но търсещите лек за страданията си продължават да идват в Нафталан и да се подлагат на необичайното лечение с нефт.

Мартин Иванов
По материали на АФП
Снимки: АФП/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар