Доброволци от цял свят се учат на земеделие във ферма „Боженски чифлик”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Младият фермер Петър Петров е натрупал опит в САЩ и Белгия

Петър Петров с майка му

Петър Петров е професионален фермер откакто се помни, и макар, че е едва на 27 и поради опита си, и поради безумното законодателство не е признат за млад. Фермата  „Боженски чифлик” изградена в китното селце Съботковци, сгушено в подстъпите на Габровския балкан всъщност е пример за това, как може да се даде нов живот на стария селскостопански двор. Младият фермер гледа основно крави и овце, като допълва бизнеса си със къща за гости. Планира да изгради и доилна зала във фермата.

„Ние сме по-скоро планински район, въпреки че не ни водят като такъв, селото се намира на 480 метра надморска височина. Всичката земя която имаме, използваме за пасища, но те не достигат. Тук не може да се сее нищо, защото земята масово е в осма категория на качество”, казва младият фермер, който стопанисва близо 1 200 декара, от които около 700 декара използваеми.. Това е и причината, Петър да не регистрира стопанството си като биологично. Признава, че се е насочил основно към отглеждане на месодайни породи животни, защото няма кой да дои млякото.

Доброволци от Нова Зеландия до Колумбия се учат на земеделие в ъв Боженски чифлик

Благодарение на стаж в Брюксел попаднал на специална платформа, чрез която може да набира доброволци, които срещу храна и подслон да помагат в стопанството, и да се запознаят със самобитния селски начин на живот. “Габрово не е земеделски район, и проблемът с набирането на хора е свързан с това, че повечето младежи нямат семейно наследство. Известно е че у хората, които излизат от земеделски семейства, много по-лесно може да се зароди желанието за работа на полето”, продължава той. Благодарение на международната платформа WWOOF, която е много популярна в Европа над 20 доброволци вече са гостували в „Боженски чифлик” от Тайван, Австралия, Нова Зеландия, Колумбия и други страни.

Взаимствапрекрасна идея отвъд Океана

През тази година фермерите в региона отглеждащи овце по думите му са имали проблеми с оягването на овцете. „От 40 овце имам едно новородено агне, като най-вероятната причина е някаква билка”, казва фермерът. Освен в Белгия Петър трупа опит и по програмата „Лидери в земеделието” в САЩ, като с подкрепата на фондация „Америка за България” е реализирал интересен проект, издаването на малка книжка, чиято цел е да запознае децата с животните във фермата по забавен начин. „По време на престоя ми в САЩ посетихме местен млечен кооператив, в който издават подобни образователни книжки. Взех една от тях, и реших да я емплементирам тук, като получих финансова подкрепа от тази фондация за реализиране на идеята”, споделя Петър. В момента продава произведената от него земеделска продукция на частни клиенти, но се правят опити вече за създаване на фермерски пазар в Габрово.
За младите фермери и земята…

Семейството на Петър изцяло подпомага реставрацията на църквата в село Съботковци

За младите фермери и европейското земеделие…

Петър Петров е председател на Асоциацията на младите фермери, в която членуват около 40 земеделски производители. „Опитваме се с бързи крачки да възобновим присъствието и в медийното и обществено пространство, дори наскоро проведохме среща в института по аграрна икономика с експерти, на които представихме нашата позиция по отношение на готвените анализи, които ще залегнат в националната стратегия за развитие на земеделието”, казва Петър. Според него и в новия програмен период на ОСП трябва да има тавани на директните плащания, и парите не трябва да се дават на тези, които не ги ползват по предназначение.

„Другият основен проблем за земеделските производители в планинските и полупланински региони е разпокъсаността на земята, защото тук масово имотите са между 200 и 800 квадрата”, казва фермерът в заключение.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар