Разрушението като форма на изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Ян Ериксен

От 2008 година насам норвежкият художник Ян Ериксен публикува видеа и снимки на всичко, което е разрушил разни неща, с направени от него инструменти, неща които са го ядосали. Разрушението като форма на изкуство му носи особена популярност и успех не само във виртуалния, но и в реалния свят. „Що за много конфети”, казва творецът след поредната му видео инсталация и наричащ се „разрушител на балони”. Те са част от творчеството му, което създава в своето ателие в норвежката столица Осло. Понякога изкуството му носи физическа болка, друг път е необходимо повечко време, докато сътвори поредното разрушение. „Става дума единствено за удоволствие. В началото просто исках да се развличам, след което видях че хората го намират за чудесно и продължих да го правя. Сега това е единственото нещо което правя”, казва Ян.

Снимките и видеата на ефектните номера правят норвежкия художник известен

Благодарение на видеоклиповете си, Ян достига до публиката от цял свят. В социалните медии има хиляди серии от неговото разрушително изкуство. Все пак не разпарчетосва само балони, защото през миналата година голяма популярност спечелие една серия от видеа, посветена на разбиването на спагети с глава. Други неща попаднали в сериите му са будилници или фитнес уреди. „Нямам определено послание, защото съм на мнение, че изкуството трябва да се прави заради самото изкуство. Мога да го нарека стрийтарт, но тъй като изглежда като еснафщина, би било най-лошото определение за него”, продължава той.

Художникът счита излагането на произведения на изкуството в галериите за загуба на време

Мнозина творци използват социалните медии за да си създават един вид виртуални галерии чрез които да привлекат вниманието на хората. Ян гледа на интернет като място за постоянно излагане на своите снимки и инсталации. . Той се е отказва от аналогово излагане на своите инсталации, но при все това те вече са показвани по цял свят. „Излагането в галерии за мен е обезкуражаващо, защото трябва да чакаш дни, а понякога месеци, докато някой види изкуството”, смята художникът. За него това е изгубено време. Идеите за видеата се раждат винаги спонтанно, след което се заема да ги реализира на практика в едно студио с помощта на смартфон. Накрая публикува своето произведение в мрежата. Успехът му се крие между перфектно инсценираните снимки и видеа. „Това е най-чудесното нещо, защото на някои постове поучавам повече харесвания отколкото на други. Например когато разпердушиня един балон. Това ядосва мнозина, защото изглежда наистина доста просто, и при това го правя всеки ден”, казва с усмивка Ян. Прости или не неговите видеа и снимки не чакат дълго, докато получат харесвания в социалните мрежи, а това му дава сили да продължи да руши, и показва тази необичайна форма на изкуството пред цял свят.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар