Андре Рийо и неговият оркестър с „Върви народе възродени!” за 24 май

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Андре Рийо

В навечерието на най-светлия ни празник, празникът на буквите и славянските първоучители, холандският виртуоз Андре Рийо и неговият оркестър ни поздравява с едно вдъхновяващо и много емоционално изпълнение на „Върви народе възродени!”  за най-ценното, което имаме, но което във века на технологиите и на материалните дръзновения често забравяме-буквите. От буквите се раждат думите, а от тях книгите, книгите които ни водят към светлината и спомагат да запазим нашата духовност. Да вървим наистина възродени, познавайки нашия род и нашата памет, почитайки писаното слово, защото то надживява всичко и всички ни, а не да се лутаме като безпросветни овце в тъмнина и безпътица.

Самият Рийо си спомня в едно интервю за „Дойче Веле” през какви перипети е преминал за да възроди музикалната си кариера, след като проектът му първоначално се проваля. „Това ми излезе много пари, и буквално фалирах. И точно тук в тази стая си спомням още как един от банковите служители  седеше и потриваше доволно ръце, питайки се какво още може да конфискува от дома ми. Тогава друг му каза: „Не, остави всичко на мястото му, защото това е единствения човек, от който можем да си получим парите обратно.”,И тогава обещах на съпругата си, това да не се повтори никога повече”, спомня си маестрото.

Нека  да мислим за нашето културно и просветно възраждане не само на или преди 24 май, защото както музиката, така и книгите са извор на познание мир и душевно спокойствие.

Честит празник на буквите и първоучителите!

Мартин Иванов

Снимка: YouTUbe/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар