Каменни обувки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Себастиан е шесто поколение производител на обувки

Специална иновативна технология дава възможност за обработка на камъка, така че той да не отстъпва по гъвкавост на кожата. От това се възползва мюнхенски производител на обувки, който вече предлага на пазара луксозни и нетрадиционни обувки от камък. Проектът се реализира от Себастиан Тийс, чието семейство е шесто поколение производители на обувки, но камъкът до момента не е присъствал като материал в изделията им. „Това е материал, чиято възраст е стотици години, а всеки чифт обувки е уникален, като почти не се забелязва разлика с кожените аналози. Разбира се носенето на подобни обувки при екстремни климатични условия като в Сибир на -40 едва ли би било възможно, но в ежедневието те са една добра алтернатива”, смята Себастиан.

Как обаче камъкът се превръща в толкова гъфкав материал, че да се използва за производството на обувки?! Изходният материал са изключително големи блокове мрамор, които посредством специална методика се превръщат в тънки пластини с дебелина от милиметър, в резултат на което се получава един еластичен материал. Откриването на тази технология е дело на компания от Берлин. „Гъвкавостта на камъка се достига като създаваме плоскости с дебелина под 1 милиметър, като ги свързваме с по-стабилни материали като стъкло, които придават по-голяма стабилност на материала”, казва представител на компанията. Чрез обработката му така че да издържа при различни температури, той получава окончателния си вид. Освен в производството на обувки, той може да се използва и за направата на колани, чанти и дори слънчеви очила. Употребата му в модната индустрия обаче си има ограничения. „Трудно е например да се използва за направата на тениски или якета. Имали сме някои експерименти, но той ограничава движението и активното дишане“, продължава той.

Обувки от камък и сено

Себастиан е открил обаче своята ниша на пазара, предлагайки своите нетипични каменни обувки. Експериментира и с други материали като кожа от дървесни гъби, слама, кафе и дори мляко. Дървото и рибешката кожа също използва като материали за обувките. „Още през 90-те години са създадени първите обувки от компост, като обувките от природни материали винаги са били на мода, особено в настоящия момент, когато хората променят своето самосъзнание”, казва Себастиан. Това според него дава поле и на иновациите. Външната подметка може да е от материал на растителна основа, а стелката от корк. Признава, че за него устойчивостта на производството е най-важна, и това да не се робува на модните течения, които намират място в медиите, като не приема продукти дори и луксозни, които не са произведени по устойчив начин.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар