Лозана- градът на олимпийското движение

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Европа е като рай от градчета, които действат като магнит за пътешествениците. Репортерът на „Дойче Веле” Мегин Лейг е избрала една необикновена дестинация- Лозана, столицата на съвременното олимпийско движение. Тъй като времето е дъждовно за първа спирка тя избира спирка точно Олимпийския музей, в който са събрани артефакти за него от древността до наши дни. Тук могат да се видят медали от всички съвременни олимпийски игри, както и летвата за висок скок, с актуалния световен рекорд при жените, който както знаем все още държи Стефка Костадинова.

Музеят на Олимпийските игри

За културната и образователна програма на музея отговаря Ан Шевалие. Как Лозана е свързала името си с олимпийската история? „Това е много дълга история, и всичко е започнало в далечната 1915 година. Французинът Пиер дьо Кубертен-основателят на съвременните олимпийски игри, дошъл тук във времената на Първата световна война в търсене на едно сигурно място за дом на олимпийското движение и за архива на МОК”, разказва Ан Шевалие.

Междувременно слънцето се връща и това е време за разходка сред старинните сгради на града. Централният площад „Плас де ла Палу” води до сградата на кметството от 17-ти век. Стълбищата от пазарния площад отвеждат към старата част на града и нейните живописни фасади до готическата катедрала, която е най-голямата в Швейцария. В най-високата част на града се намира замъка „Сан Мер”, построен през 14-ти век.

Старият град на Лозана впечатлява с живописните фасади на сградите си

Тъй като Лозана се намира във френско говорящата част на страната е пълна с десетки кафетерии като кафе Romand, което предлага както швейцарски, така и френски специалитети. Тук може да похапнете традиционното фондьо, което в Швейцария се приготвя почти всеки ден от годината. Може да продължите обиколката през пристанищната част на града, откъдето започват круизите по Женевското езеро. „Дали не сте се преситили на гледките тук?”, пита Мегин капитана на едно от корабчетата Карлос Ривера.
„Не, това не може да се случи, защото гледката се променя всеки ден. Работя от 31 години на езерото, и винаги съм изненадан от нея”, отвръща той. Разбира се шоколадът се нарежда сред любимите сувенири от Швейцария. Мегин ни среща с шоколатиера Оливие Фукс, който не само произвежда сладкото изкушение, но и придава опита си на околните по време на специализирани семинари. В какво се състои разликата между швейцарския и останалите шоколади?

Шоколадът е сред най-предпочитаните сувенири особено в Швейцария

„Първата отлика разбира се състои в какаовите зърна, и тайната е в намирането на най-добрите. После следва производството на самия шоколад, така че да се промени вкуса му. Ние разполагаме с огромен опит при конширане на шоколада и смесването му с мляко например”, казва специалистът.

Вечер Лозана също изглежда не по-малко привлекателна, и може да ви предложи едно особено преживяване от кулата на катедралата, където да посетите местния нощен пазач. Тази професия идва от времената на Средновековието, и вече подобни нощни пазачи не може да видите никъде в Швейцария. До работното му място отвеждат 153 стъпала, а Мегин ни среща с Марко Карера. Той прекарва времето си между 21 часа и 2 часа след полунощ в малка камера, като на всеки кръгъл час излиза за да обяви точното време. Дали всички малки деца си мечтаят поне веднъж да влязат в ролята на нощни пазачи?

„Най-вероятно е така. Тук винаги идват много деца, и очите им светват, когато преживяват тази традиция, когато се включват в нея”, казва Марко, който е един от осемте нощни пазачи в Лозана. А от тук се открива и най-красивия изглед към нощна Лозана, така че ако и вие имате възможност да и се насладите, не я изпускайте.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар