Да интерпретираш мебелите с музика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Композициите на Фии Щраке са изненадващи многообразни и оригинални. Младата композиторка се опитва да интерпретира мебелите чрез музика. По един начин би звучала например музика за една пейка край Брандембургската врата, по друг за такава край телевизионната кула на Александерплац. „Това което ме вдъхновява е, че си представям всичко като една права линия, като на места има отделни линии”, казва тя.

„Мебелите са поставени в някакво пространство. Същото е и с моята музика. Човек може да премине покрай нея или да се сблъска в нея, но човек може и да използва мебелите за нещо”, разяснява своята музика Фии. За своя нов албум Instrumental Cheres тя е интерпретирала мебели, написали историята на дизайна, като е подбрала отделни образци в Берлинския музей на изкуствата. Например стол изработен по дизайн на американеца Чарлз Емс за нея би звучал като чист джаз, ако го интерпретира чрез музика.

„Интересувам се от мебелите, които са били иновативни за времето си, и са предизвикали революция в дизайна по отношение на формата си, на производствения процес и материала от който са направени”, казва музикантката.

Фии Щраке се вдъхновява от дизайна на мебелите за своята музика

Една от иконите на дизайна е стол за кафе от 1859 година, който си остава хит и до днес. „Когато видиш този стол, формите му напомнят на китара или контрабас В него има нещо романтично” продължава тя.
„Понякога е като едно пътешествие на звуците, защото се опитваш да придадеш звуците в едно кафе напасвайки ги към музиката” казва китаристът Даниел Майер. „Със своята вариативност Улмер Хокер също е концепция за музиката ни, понякога звучи сякаш някой е на път, друг път сякаш някои седи”, разкрива Фии. Улмер Хокер е малка дървена плоскост създадена през 1954 година от швейцарския дизайнер Макс Пил. Заедно с китариста Даниел Майер за композирането на музиката помагат още двама музиканти-басист и барабанист.

Опитва се да интерпретира мебели, довели до революция в дизайна

За създаването на албумаInstrumental Cheres музикантите са прегледали и не малко специализирана литература и каталози като тези, които се намират в Bücher Bogen в Западен Берлин. Тук дори се намира и маса за чай, разработена от студиото на Ерих Бренде, през 1924 година, чиито четири краища са сгъваеми. „Имахме нужда от подобна маса която от четирите си страни е сгъваема. И в композицията ми съм представила музикално всички варианти чрез композираната музика” казва Фии.

Един от любимите и столове е MR 20, дело на Лудвиг Мис ван дер Рое през 1927 година,символизиращ разбирането за това как трябва да изглежда модерното жилище. „Този стол функционира статично така, че това, което зад коленате остава неприключено, завършва пред тях. Това съм предала в моята музика чрес гласа на контрабаса”, разкрива Фии, която чрез музиката си връща мебелите към живот.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче Веле”
Снимки: „Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар