Вълнени изкушения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Кейт Дженкинс

Шоколадови кроасанчета, хлебчета и други изкушения могат да бъдат видяни на щанда на Кейт Дженкинс по време на изложение в Барселона. Всичко обаче не е истинско,а от…вълна. Когато говорим за плетене, от 2007 година британката се числи сред водещите в текстилния дизайн. „Тук представям моите произведения на различни печени хлебчета.например сладки със стафиди, шоколадов кроасан и различни други тестени изделия. Става дума за това, как перфектно да се позиционират  , така че да изглеждат възможно най-реалистично”, казва текстилната дизайнерка. Нейният щанд се казва Kates Bakes и на него могат да се открият всякакви неща от хлебчета до малки тортички. Всичкото от вълна. „Наистина е много трудно да изплетеш хубав хляб от вълна, но аз започнах точно с това. Исках да напълня една пекарна с хлябове. След като проверих различни пекарни и сладкарски работилници, реших, че мога да комбинирам двете неща, и се получи чудесно”, разказва Кейт.

Живее и работи в Брайтън,а интерпретацията  на различни храни с помощта на вълната се е превърнала в нещо като нейна запазена марка. Близостта до морския бряг я вдъхновила да направи първата си до момента самостоятелна изложба на рисунки с вълна на различни морски дарове.

„Става дума за това, как да развиеш определена идея, и да доведеш до края нейната реализация. Изглежда магично ако успееш да придадеш триизмерна форма на нещо, което те е вдъхновило“, споделя дизайнерката. Перфекционизмът е в основата и на новия и проект, а тя е основен клиент в местните пекарни. Последното което ще се опита да пресъздаде с вълна е една тортичка с малини. В пекарната Кейт е в стихията  си , в търсене на нови модели. Започнала работа по проекта само преди четири месеца, а в ателието и могат да се намерят всякакви разновидности и големини на кълбета спрежда.

Вълнените изкушения на Кейт Дженкинс привличат постетителите в Барселона

„Изпробвам много варианти за да постигна нужния резултат. Когато съединявам  два вида прежда, се опитвам да предам възможно най-реалистичен ефект. Нужно е само да напасна различните  цветове на плетачната машина, за да произведа истински хляб. Просто изпробвам например различни нюанси на кафявото”, разкрива тя.

Използва плетачна машина истинска реликва от 60-те години на миналия век, с което изплитането на един хляб и отнема до 3-4 часа. Изплитането на минитортичките и отнема значително повече време. „Работя с много тънки иглиза да мога много финно да изплета отделните малинки, като детайлите в непосредствена близост до тях изплитам ръчно”, разкрива Кейт Дженкинс.

Голяма част от посетителите на изложението в Барселона са впечатлени от нейните истински вълнени изкушения. „Това е просто изключително”, казва един посетител. „Ако ставаше дума за хранене, вкусът и е много добър“, допълва друга. Мнозина намират щанда и за най-оригиналния и реалистичен на изложението. Сега пред Kate bakes предстои обиколка и в други страни, а нейните  вълнени „печива” имат едно истинско предимство пред оригиналните, че остават винаги свежи.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле“/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар