Кулинарно пътешествие из Емилия Романия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
„Пармиджано ди Парма“ е само един от деликатесите, свързан географски с едноименния регион

Италианската провинция Емилия Романия е известна със своите дълбоки кулинарни традиции, и „Дойче Веле” ни повежда на едно неповторимо кулинарно пътешествие. „Пармиджано ди Парма”, „Балсамико ди Модена” и „Прошуто ди Парма” са само част от десетките специалитети, произлизащи от Емилия  Романия.

Тук всичко или почти всичко свързано с производството на месни и млечни деликатеси се върти около Парма, и те  са свързани географски с нейния ареал, притежавайки единствен  по рода си вкус.Съвсем близо до Парма Луиджи Филипо Певери отглежда своето стадо от щастливи крави. „Тук всичко се върти около кравите. Те се чувстват здрави, защото ги отглеждам свободно. Правя го заради опазването на животните, но начинът им на отглеждане не на последно място се отразява и на качеството на млякото и сиренето”, казва Луиджи. На три километра от фермата се намира мандрата, в която брат му Дарио се грижи за производството на сиренето, контролирайки процеса на озряване. След като е готово престоява в сол две седмици, след което узрява най-малко година. Дали сиренето е готово за продажба, проверява месния  майстор сиренар чрез почукване върху питите.

„Веднъж годишно при нас идва експерт от консорциума „Пармеджано Реджано” и по този начин пробва, дали сиренето е съхранявано правилно или не”, казва Дарио.

Десетки малки магазинчета в парма привличат туристи, предлагайки им традиционни храни от Емилия Романия

В центъра на Парма едно от десетките малки магазинчета с фермерски продукти привлича не само жителите, но и гостите на града. Тук Масимилияно Бандини продава вече в продължение на 32 години прошуто, произведено от свинско месо от региона, както и пармезан. „Прошутото  от Парма се харектеризира с един особен вкус, защото месото идва от големи свине на възраст минимум 18 месеца. Имаме и месо от свине на възраст до 24 месеца, което е с особен аромат и се разтапя в устата ви”, разкрива Масимиляно.

Следващата спирка се намира в Ботега. Тук в своето селско имение Кристина Кроти предлага възможност на туристите да се потопят в света на местния балсамов оцет. В сравнение с други подобни видове оцет, нейният продукт е известен със своето качество, защото престоява минимум 12 години в 6 различни вида бъчви. „Всяко различно дърво дава на продукта една особена нотка. Ето защо в бутилка оцет се обединяват най-различни вкусове и в това се крие магията на традиционния балсамов оцет”, разкрива Кристина.

Пътешествието продължава към столицата на Емилия Романия- болоня, където могат да се открият преди всичко ръчно изработени храни. Тъй като пастата е на особена почит, Кристина Фортини организира специални курсове за направата на домашна паста, разкривайки как правилно трябва да се разтача тестото. „Трябва да се разточва внимателно както по дължина, така и по ширина, като непрекъснато се променя позицията”, разкрива част от тайните кристина. Този път участниците в курса трябва да приготвят тортелони с рикота и магданоз.

„Целта ми е да възвърна към живот рецептите за старите традиционни храни”, допълва тя. Част от това кулинарно наследство е и направата на талиатела, както и световно известните спагети „Болониезе’.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар