От любов по ретровелосипедите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Tweed Run добива такава популярност, че се превръща в социално движение

Да въртиш педалите шикозно облечен воден от носталгията на ретровелосипедите и облеклото от началото на миналия век. Близо 1 000 подобни ентусиасти са сред най-големите забележителности на британската столица, устройвайки си пикници в така наречената Tweed Run обиколка, привличаща ежегодно нови и нови последователи.

Това е една от най-ексцентричните обиколки на британската столица, която може да си представите. Участниците в нея се събират всяка година 11 май. Том Къритин и синът му Андрю участват в нея за трети път през тази година. Пианист и певец, Том е впечатлен от епохата на 20-те и 30-те години на миналия век, около която се върти Tweed Run. „В началото само исках да се включа подобно на много мои приятели и музиканти, които вече са традиционни участници. Реших се, купих си билети защото бързо се разпродават и си казах, че каквото и да се случи ще съм тук”, казва Том. Всички като него идват от любов към ретровелосипедите, към дрехите от туид или просто заради удоволствието да се потопят в една отминала епоха. За да наподобяват на нея, някои сами си шият и пригодяват облеклата.
„Отне ми доста време докато намеря и напасна отделните части на моя костюм, но накрая всичко си пасна”, казва с усмифка Том. В тренд през тази година се превърнаха шапките с пера и обувките. Разбира се всички дрехи са от туид, груб вълнен плат произлизащ от Шотландия, който е неотменима част от британските традиции. „Това е абсолютно типично за нас, и това което ни обединява тук, е нашата ексцентричност. Всички тук сме малко луди, и смятам че Tweed Run ни помага да преживеем тази си страст”, признава той.

От любов към ретровелосипедите близо 1000 души се включват в специална обиколка по улиците на Лондон

Близо 1 000 участници се включват в 19 километров пробек по улиците на Лондон, преминаващ през някои от най-големите забележителности на града като Уестминстър бридж или Бъкингамския дворец. Междувременно Tweed Run се е превърнало с годините в своеобразно течение, защото подобни обиколки се правят в градове като Ню Йорк, Токио и Санкт Петербург. „Участието ни носи удоволствие и кара околните да се усмихват”, споделя една участничка. За друга събитието е чудесна възможност да събере хора, които обичат велосипеда и искат да изглеждат добре. След края на първата част от обиколката, за участниците е в нея е предвиден пикник разбира се с пиене на чай. „Традиционно тук пием чай със сандвичи и сладки с мармалад и сметана. Разбира се придружени с шампанско и каничка чай”, разяснява Том.

След кратко подкрепление участниците в обиколката се отправят към своята финална точка, която е достигната в края на деня. След шест часа всичко приключва с традиционна церемония, в която най-добре облечените участници получават своите награди. „Това което ни свързва е карането на колело, все едно от причината, защото тук всички сме равни без значение от политическите ни убеждения . Те нямат значение за нас, защото това събитие има за цел всички да сме заедно”, убеден е Том. И в края не липсва дружеската наздравица, като доказателство на неговите думи.

Мартин Иванов
По материали на „Дойче веле”
Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар