Да се научиш да готвиш по сицилиански

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Cook the farm събира хора от цял свят с вкус към сицилианската кухня

Италианската и вчастност сицилианска та кухня колкото и популярни си изискват своето майсторство и вникване не само в традициите им, но и в техните вкусове. За да се усъвършенства всеки любител-кулинар може например да запише 10-седмичния курс Cook the farm, който ще ви научи не само как да готвите вкусни сицилиански манджи, но и как да доите, компостирате и отглеждате типични за Сицилия зеленчуци.

Обед по сицилиански в сърцето на Сицилия. В основата му е типичната фритата, италиански омлет с диви билки и зеленчуци, придружен с бяло вино от избата „Регалиани”. За участниците в специализирания курс това е първата почивка след множество часове работа. Сред тях е и лондонският готвач Том Иигъл . „Обичам италианската храна и особено сицилианската. Бил съм вече на острова, и като готвач смятам, че ние все по-често губим връзката с храните и производителите на различните съставки”, казва Том. Ето защо се е върнал в Сицилия за да научи нещо повече. Мястото на курса Cook the farm се намира недалеч от Валунга Пратамено. Имението в което се провежда принадлежи на семейство Таскаланца. Готварското училище е основано тук през 1989 година, като занятията се провеждат в старинна селска къща.

Курсът се провежда в идилична селска къща

Курсистите имат най-разнообразни предмети, като отглеждане на зеленчуци който се провежда на полето, където се обучават как да отглеждат различни подправки и зеленчуци за ястията, които ще приготвят. Инициаторката на курса Фабриция Ланца разкрива на участниците, как да отглеждат някои типично сицилиански сортове зеленчуци като така наречените „вулканични аспержи”, известни като пунтарела. „В продължение на пет години се опитвах да произведа този зеленчук. Хората въобще не знаеха, че той може да вирее тук, преди да приберат първата реколта”, казва Фабриция. Тя наследила готварското училище от своята майка преди 13 години, като превърнала готвенето в своя професия. Чрез Cook the farm обаче иска да обърне внимание на участниците в курса не само върху различни техники на готвене, но и върху продуктите, които се крият зад рецептите.

„Смятам че храната идва след съставките. За мен историята на отделните съставки е много важна и това как чрез култивирането им променяме вкуса на храните”, допълва Фабриция. Точно за това в нейните курсове има множество практически занятия посветени на земеделието. Курсистите например трябва да се научат да доят овце, да изчистват полето и компостират отпадъците. Така получават една истинска връзка с това, което произвеждат, и се научават всъщност колко тежка работа стои зад появата на всяка храна. Готвят се разбира се типично сицилиански ястия, като тази част от занятията се водят от Салваторе Пелегрино. Участниците се научават как да приготвят кади, местен вид зеленчук, напомнящ по вкус на артишока.

Който иска да се включи в занятията, трябва да разполага освен с достатъчно време, и с много пари. Курсът продължава 10 седмици, а цената му е петцифрена сума. За повечето участници си струва. Една от тях е Каролина Квисто, която иска да отвори кафе, в което да предлага сицилианска кухня. „Исках да се науча да готвя по сицилиански и затова дойдох тук. Това не е някакъв типичен курс, защото се занимаваме и със земеделие, културна история, история на отделните ястия, и други”, казва тя.

Едно от ястията които има за задача да направи е фритата, за което са необходими зеленчуци като спанак и артишок, които да се изпържат и свържат с яйцата. Друга класика на италианската кухня е калцонето- пълнено хлебче от тесто за пица. В сицилианския му вариант за пълнеж служат пържен спанак, картофи и черни маслини. Калцонето се поръсва със сусам и се пече. „За мен най-интересното е традицията, която тук пазят на местно ниво и това, как различните растения могат да се използват като сезонни съставки”, споделя Каролина. В края на деня всички опитват готовата храна- салата от сушени домати, фритата и паниран артишок.
Cook the farm учи не само как да готвиш от сърце, но и събира хора от цял свят, обичащи вкуса на сицилианската кухня .

Мартин Иванов
По материали на „Дойче веле”
Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар