Поезия от хартия

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Мод Вантур използва най-различни методи за да обработва хартията

Как би изглеждал бургер почти без мазнина или сладолед без захар?  Вместо от калории, тези храни са от множество хартиени парченца. Играта с цветове и форми дават дълбочина на произведенията на френската дизайнерка Мод Вантур, която стои зад това изчистено и триизмерно хартиено изкуство. „Работата позволява използването на различни техники. Може да се реже, да се сгъва или да се слепва. Човек може да прави  всичко с хартия.Въпреки че работя отдавна с нея,  винаги откривам нови неща и изпробвам най-различни методи на работа”, казва 33 годишната дизайнерка.

В нейното ателие в южната част на Париж създава истински произведения на изкуството. Открива любовта към хартията по време на следване в едно  училище по изкуствата. За да създаде един триизмерен обект от хартия се нуждае от двуизмерен пример на своя компютър. Там може да определи как точно и на кои места трябва по-късно да се огъне хартията. За работата с този материал  се нуждае от търпение и чувствителни пръсти. Допада и това, че при нейната работа не се нуждае от машини, а майстори всичко ръчно, и ако има грешки,  много бързо може да бъдат отстранени.

„Работата е доста трудна, но най-малкото  имам реална представа за това, какво искам да направя, защото нещата съществуват в реалността, и само трябва да направя същите от хартия. Това може да продължи доста дълго време. Най-трудното е, когато се опитвам да създам нещо собствено. Първо трябва да развия идеята, защото нямам представа как изглежда”, казва още тя.

Хартиена поезия от Мод Вантур

Вдъхновява  се  от  почти всичко в родния  Париж. Понякога намира идеи в книгите или списанията, друг път  при разходка в града. Избира сама хартията, като обръща внимание освен на дебелината и на нейната повърхност. „Зависи много от това от какво чувство се ръководя, и от това, каква история искам да разкажа. Ако става дума за нещо тъжно, използвам тъмни цветове, а с помощта на светли цветове придавам нужния контраст. Ако пък искам да разкажа нещо по-леко, използвам пастелни цветове”, разкрива дизайнерката. Според  нея цветовете могат да определят усещанията ни.

Безброй международни компании вече обръщат внимание на творчеството на Мод Вантур. Сред клиентите и са производители на часовници, производители на спортно облекло  или на парфюми. Въпреки дигиталните времена в които живеем, модата на хартията остава неразрушима. „Ние винаги ще се нуждаем от нея. Тя е нещо смислено, един обект, който всеки може да задържи. Ние живеем в дигитални времена, но имаме нужда от нещо, което да остане реално”, казва Мод.

Нейният талант е оценяван не само от рекламния бранш, но в една от парижките галерии е подредена  изложба с някои нейни творби. И въпреки че хартията е основното и средство с което работи, младата дизайнерка експериментира и сдруги материали.  „Започнах да работя с други материали като пластмаса, метал  или дърво. За тях имам  нужда да използвам други техники. И ако се комбинират с хартията, , може да се получи нещо комплексно и изненадващо”, споделя тя.

Мод Вантур едва ли ще се откаже напълно от хартията, защото точно чрез нея може най-добре да изрази своите фантазии.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар