Катеричките като обект на фотографията

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Герт Веген

Често катеричките са толкова бързи, че изчезват незабавно . Фотографът от смесен холандско-шведски произход Герт Веген обаче си е поставил за задача да запечата с обектива си редки моменти от техния живот. Чрез неговите снимки малките красиви но страхливи животни стават истински звезди. „Отношенията по между им много наподобяват на човешките. Те показват разбиране,превъзходство, ярост. Весели са и любеобвилни. Имат толкова различни начини на поведение, и с тях никога не е скучно“, казва фотографът.

От шест години Веген се е концентрирал върху заснемането на катеричките. Пред своя дом е направил малко фотостудио, като за своите фото сесии често изпробва нови мотиви. За да примами животните до обектите на своите снимки разпръсква различни лакомства като ядки и шишарки в близост до тях. „Това което искам да направя е винаги в главата ми но понякога не се получава. Например искам да заснема една катеричка, застанала на това клонче, ето защо трябва да поставя храната някъде около него”, разкрива замислите си творецът.

Единственото което се изисква от него е да действа бързо с фотокамерата и  да е напълно концентриран за да не изпусне правилния момент. Днес той има късмет. „Почти всички катерички се страхуват да се катерят по обувките. Това е едно предизвикателство за тях, Ето защо може да чакам няколко дни, докато някоя от тях се покатери върху обувката. Или ще го направи докато ме няма, както сега”, продължава той.

Катеричките като обт на отографята

Между  шест и четиринайсет катерички редовно посещават неговите примамки с храна. Понякога идват по два пъти на ден, понякога въобще не идват, ето защо Веген не иска да пропуска всяка възможност да  направи снимките. Понякога остават с часове  друг път само няколко минути. За да не пропусне нито едно от посещенията им, Герт Веген е инсталирал специална камера, която  предава на живо. „Настроението  им също е предизвикателство защото понякога идват пет шест наведнъж, и тогава настъпва хаос. Тогава въобще не стоят на едно място за да се впишат с реквизита. Те са много индивидуални животни. Може би малко наподобяват на мен, защото обичам да съм сам. Катеричките искат тяхната свобода и храна, и да правят каквото си искат”, казва фотографът.

Заснема най-малко  по 300 снимки на ден, като използва много малко от тях, защото се стреми със снимките си винаги да разказва една малка история. Понякога с помощта на „Фотошоп” създава едно изображение,  сливайки по две от снимките в едно. „Много трудно е да хвана да ми позират две катерички точно така както искам. Понякога ги хващам  една до друга но това създава проблем, защото те започват да се боричкат по между си. Само когато са млади мога да ги заснема заедно, но това почти не се случва”, признава Веген.

За някои от най-красивите  си фотомотиви Герт Веген е получил множество награди. Множество от снимките си публикува във фотоалбуми или  собствения си канал в Инстаграм. Въпреки че ги наблюдава  от толкова дълго време Герт Веген все още не е успял да разгадае поведението им напълно. „Като животни са пълни с изненади, това и за мен е така. Ето защо почти няма шанс да разбереш какво искат да направят в следващ момент”, убеден е фотографът И ако един ден катеричките престанат да идват, Веген ще си намери други обекти за неговата природна фотография като птиците, които също са чести негови  гости.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар