Роботи напътстват пътуващите на централната гара в Берлин

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Сами дава нужната информация на пътниците на осем езика

Вместо сам да търси нужния му коловоз, най-близкото кафе или място за багаж, сега всеки пътник, попаднал на централната гара в Берлин ще може да разчита на помощта на робота Семи. Новият асистент с изкуствен интелект идва точно навреме със старта на новия отпускарски сезон. Семи не е нито мъж, нито жена а говореща глава на робот.

С минимално използване на светлина и с по-добра връзка с интернет, Семи дава нужната информация за заминаващите в влакове, местата за багаж и околните на гарата места. Семи говори осем езика между които японски, полски и английски. Роботът не отказва на предложения за селфита и носи на хумор.
Чрез използванто на подобни роботи с изкуствен интелект се цели не да се заместят служителите на „Дойче Бан” а да се разтоварят от част от работата.

„През тази гара дневно преминават по 300 хил. души. Ако трябва да отговорим на 1% от въпросите им, означава по 3000 на ден или по 100 на час. В пиковите моменти обаче те могат да скочат до 10-15% ”, казва Сабине Йешке, отговаряща за дигитализацията в „Дойче Бан”. Това според нея е свързано с натоварване на персонала, което може да се избегне, чрез използването на роботи с изкуствен интелект.

Семи разполага с всички възможности на една машина със социални функции, която може да изразява симпатия, и е третия робот от своя вид. Прототипите вече работят на летищата в Токио и Франкфурт. Преди да влезе в употреба, Семи е обучавана в продължение на шест седмици за да научи различните акценти и фрази.

Мартин Иванов
По материали на АФП
Снимки: АФП/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар