От фермата на масата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

В Берлин работи първият farm to table ресторант

Тук отглеждат салатите в специална вертикала ферма

Берлински ресторант демонстрира на практика, колко късм може да е пътят от фермата до масата, отглеждайки различни видове зелена салата в рамките на трийсет дни. Това става благодарение на специална вертикална ферма. „Аз съм Ема и съм един от управителите на ресторант Good Bank в Берлин. Ние сме първият farm to table ресторант и предлагаме на гостите си зеленчуци, които отглеждаме тук на място”, казва Ема Паулин. Освен това в околностите на германската столица ресторанта разполага с още две ферми, които доставят свежи зеленчуци. Ема признава, че се вдъхновява  от неща като е-мобилността, архитектурата и всички „диви неща” в живота, както и иновациите в областта на гастрономията.

Целта на модела farm to table е да се отглеждат зеленчуци, които иначе не биха  могли да се получат в свежо състояние, и така да се създаде една независимост по отношение на доставчиците.  „Оставяме салатите  на корен буквално докато не ги сервираме на клиентите, благодарение на което зеленчуците могат да запазят до последно богатството от полезни вещества които съдържат”, продължава тя.  Отглеждат зеленчуците без пестициди и по биологичен начин  с помощта на LED светлина и постоянен обмен на водата.

„Идеята за името на ресторанта ни хрумна след икономическата криза през 2008 година и така наречените ‘лоши банки”. Тогава си казахме, защо пък да не го наречем Good Bank и така си остана”, разкрива Ема.

В концепцията на дизайна на заведението не са търсили нещо радикално, а просто да  се направи  така, че храната да е в центъра на нещата.  „Просто оставихме нещата да се получат  от само себе си и си казахме, че сме фермата на бъдещето”, добавя младото момиче.

Мартин Иванов

По материали на YouTube

Снимки: YouTube/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар