Кулинарни мистерии от Леа и Таня

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Таня и Лея

Двете момичета Лена Брумсак и Таня Краковски създават своето кафе-магазин „Culinary Misfits“  през 2014 година  като решават да използват основно зеленчуци, които поради своя неугледен вид не могат да бъдат продадени. „И двете се занимаваме с продуктов дизайн и  логично достигнахме до културата на хранене. Независимо една от друга научихме, колко много  храна се изхвърля, и тя влезе в основата на ястията които предлагаме”, казва Таня. До 30% от отгледаните зеленчуци според нея не излизат на пазара точно защото са с непродаваем вид.

„Ние си казахме добре, ще се опитаме да направим нещо от тях”,допълва Лея. В началото започнали с една количка, с която извършвали своите акции по събиране на непотребни неугледно изглеждащи зеленчуци от пазарите търсейки възможности за предлагане на кетъринг. Интересът на хората дотолкова наратсал, че се наложило да наемат място за своето заведение. Решили да е в берлинския квартал Кройцберг, който през последните години търпи сериозни промени по отношение културата на хранене.

Това че зеленчуците са неугледни, не означава че са и безвкусни

„Има разбира се естествени причини даден зеленчук да не изглежда по най-перфектния начинм,  защото понякога са били засадени много нагъсто”, казва Таня. Двете с Лея започнали с едно малко бистро в самото начало, като постепенно преустроили и едно приземно помещение в място за практически работилници.

Към момента работят с 5-6 фермери от околностите на Берлин, които им  доставят непродаваеми зеленчуци на по-изгодни цени. Започват сутрин от 9 часа с кафе и сладкишчета за закуска. „Предлагаме изключително малко неща, защото искаме да се концентрираме върху определени храни. Например вчера имахме цвекло с булгур, а за днес предлагаме леки задушени зеленчуци с краставици”, продължава тя. Признава, че при избора на ястията се ръководят не от дадени рецепти, а от това, с което разполагат като продукти на момента.

Мартин Иванов

По материали на YouTube

Снимки: YouTube/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар