Йоахим Рюквид:Трябва да обърнем повече внимание на земеделието

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Организацията на Европейските фермерски организации е срещу всякакви съкращения на бюджета на ОСП

Йоахим Рюквид, снимка DBV

Трябва да обърнем по-голямо внимание на семейните фермери и земеделието като цяло, защото 70% от територията на Европа са селски региони, а Европа има бъдеще, когато и земеделието има бъдеще”, каза пред участниците в дебата за състоянието на преговорния процес по общата селскостопанска политика шефъ на КОПА и на Германската браншва организация на земеделските производители Йоахим Рюквид. Той се спря по-скоро на политическото измерение на процеса, като подчерта, че в Германия разчитат на три основни стълба в земеделския сектор- производството на зърно и цвекло, зеленчукопроизводството и винопроизводството.

В КОПА влизат 60 браншови организации на земеделските производители от цяла Европа, и организацията като представител на европейските фермери по думите му има ясна позиция по основните точки както по отношение на бюджета и финансовата рамка, така и за ОСП. „Ние сме срещу всякакви съкращения в бюджета за земеделие и за обявения от ЕК ръст на вноските от всяка една страна в общия бюджет на ЕС от 1,14% от БВП”, заяви категорично Рюквид. В Германия позицията е ясна, и Берлин ще работи за стабилен бюджет на ОСП. Това е необходимо, защото фермерите имат нужда от сигурност при планиране на своите инвестиции. Той оцени предложенията на Хоган за реформите на ОСП като „много добра основа” за разговорите и най-вече за запазване на модела на двата стълба на финансиране на селското стопанство. Някои политически кръгове обаче настояват за предлагането на документи с нови предложения за промени в ОСП.

От КОПА се противопоставят на идеята и отговорността по европейската селскостопанска политика да бъде споделена между главните дирекции „Земеделие” и „Околна среда”. „Ние сме за това 60% от бюджета да отива за директни плащания , като дори Германия предлага той да се увеличи на 70%, а екосхемите трябва да бъдат приложими без да се отразяват на вторият стълб на финансиране”, каза още той. Зелената архитектура и стратегическите планове според него все още подлежат на сериозни дискусии.

Йоахим Рюквид засегна още един болезнен за родното земеделие въпрос, като заяви, че в КОПА смятат, че всяка една страна сама трябва да решава дали да използва инструмента на обвързаната подкрепа , като в Германия още от 2005 година е стартирал процес за плавно премахване на обвързаната подкрепа, и никой не иска да подкрепи ползването на този инструмент заради растящите разходи включително и за околна среда. Нещо повече по думите му се срещат и мнения срещу директните плащания. В КОПА се обявяват и срещу таваните на плащанията, като считат, че малките стопанства трябва да се подпомагат за първите няколко хектара.

По отношение на картината в Европейския парламент след последните избори, Рюквит очерта промените в неговия състав от депутати, като за разлика от миналото, когато мнозинството от тях са били от двете водещи фракции на консерватори и социалисти, сега фракцията на Зелените ще има много по-голямо влияние върху европейската политика, като само от Германия в нея са изпратени 21 депутати. Не на последно място идването на Борис Джонсън като премиер на Великобритания засилва опасенията, че ще се стигне до Брекзит без сделка.

„Тези промени ще имат своето влияние по отношение на бюджета на ЕС, от една страна решаването на мигрантския проблем и границите, от друга страна ще означават нови предизвикателства пред земеделието особено в страните от Западна и Северна Европа като Австрия,Германия, Дания и Холандия, от които ще се иска да провеждат по-зелена аграрна политика”, допълни той. Освен това в Брюксел по отношение на земеделието се сблъскват две позиции- от една страна на държавите, които искат да водят по-зелена аграрна политика, от друга на държавите които все още изграждат своето земеделие, и имат нужда от повече субсидии. „Ако например говоря на друга конференция в Германия, веднага биха ме попитали дали имат смисъл директните плащания като инструмент на ОСП. Като представител на КОПА пътувам в страни като Чехия, Полша, Балтийските държави, където основен въпрос е именно директните плащания и по-силната финансова подкрепа”, каза още Руквид.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар