Шамтав дизайн

Rate this post
Катарина Кампрани твори шантави дизайнерски обекти от ежедневни предмети

Гръцката дизайнерка Катарина Кампрани променя по необичаен начин предназначението на ежедневни предмети, създавайки шантави дизайнерски обекти, като например лейка с обърнат чучур или тенджера с две дръжки една до друга. „Целта ми е да накарам хората да се смеят, но мисля, че подобни дизайнерски обекти имат и едно друго  значение, защото предметите които ни заобикалят често са направени по определен дизайн, и когато човек ги изгуби, се научава да ги цени” казва дизайнерката. Според нея човек трябва винаги да мисли над границите които го заобикалят. Катарина работи като  архитект в Атина, и когато и остане време развива своя проект The Uncompftable, като до момента е създала над 30 шантави дизайнерски обекта. Някои от тях са използвани в рекламни кампании, а в интернет те вече са се превърнали в хит. Последното което и хрумнало е згъваема четка за зъби.

 

Катарина Кампрани

„Най-важното е да успееш да избереш подходящия обект, който да е лесен за употреба, след което си представям как го използвам, и един от аспектите на употребата му гледам да саботирам, като създавам всевъзможни варианти”, разкрива Катарина. Идеята която най-много и допадне я скицира и превръща в шантав дизайнерски обект. Идеи за други подобни обекти намира  на специално организираните от нея работилници , където споделя опита си с мнозина, решили да се превъплатят в шантави дизайнери. „Подобни работилници ми дават възможност да споделя моят начин на мислене с други хора. Освен това намирам за чудесно да видя, как другите се опитват да променят един или друг обект”, споделя още Катарина. На участниците в тях пък им харесва да мислят неконвенционално. „След участитето си в една от работилниците вече гледам на предметите, които ме заобикалят у дома с много повече хумор”, споделя един от тях.

За друга от участниците е чудесно, че в подобни работилници човек може да се освободи за кратко и да мислиш в една друга посока, каквато по принцип в ежедневието е невъзможна, където всичко трябва да функционира по обичайния си начин.

Катарина Кампрани вече показва някои от проектите си и извън Гърция, а нейните работилници също се превръщат в мини изложби.  „Започнах с този проект във времена, които бяха много тежки за мен заради финансовата криза в Гърция. Исках да работя като дизайнерка, но тогава това не беше толкова просто, и затова реших да стана една шантава дизайнерка” признава тя. И играта с необичайните обекти продължава, защото Катарина има още достатъчно идеи в запас.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар