Шамтав дизайн

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Катарина Кампрани твори шантави дизайнерски обекти от ежедневни предмети

Гръцката дизайнерка Катарина Кампрани променя по необичаен начин предназначението на ежедневни предмети, създавайки шантави дизайнерски обекти, като например лейка с обърнат чучур или тенджера с две дръжки една до друга. „Целта ми е да накарам хората да се смеят, но мисля, че подобни дизайнерски обекти имат и едно друго  значение, защото предметите които ни заобикалят често са направени по определен дизайн, и когато човек ги изгуби, се научава да ги цени” казва дизайнерката. Според нея човек трябва винаги да мисли над границите които го заобикалят. Катарина работи като  архитект в Атина, и когато и остане време развива своя проект The Uncompftable, като до момента е създала над 30 шантави дизайнерски обекта. Някои от тях са използвани в рекламни кампании, а в интернет те вече са се превърнали в хит. Последното което и хрумнало е згъваема четка за зъби.

Катарина Кампрани

„Най-важното е да успееш да избереш подходящия обект, който да е лесен за употреба, след което си представям как го използвам, и един от аспектите на употребата му гледам да саботирам, като създавам всевъзможни варианти”, разкрива Катарина. Идеята която най-много и допадне я скицира и превръща в шантав дизайнерски обект. Идеи за други подобни обекти намира  на специално организираните от нея работилници , където споделя опита си с мнозина, решили да се превъплатят в шантави дизайнери. „Подобни работилници ми дават възможност да споделя моят начин на мислене с други хора. Освен това намирам за чудесно да видя, как другите се опитват да променят един или друг обект”, споделя още Катарина. На участниците в тях пък им харесва да мислят неконвенционално. „След участитето си в една от работилниците вече гледам на предметите, които ме заобикалят у дома с много повече хумор”, споделя един от тях.

За друга от участниците е чудесно, че в подобни работилници човек може да се освободи за кратко и да мислиш в една друга посока, каквато по принцип в ежедневието е невъзможна, където всичко трябва да функционира по обичайния си начин.

Катарина Кампрани вече показва някои от проектите си и извън Гърция, а нейните работилници също се превръщат в мини изложби.  „Започнах с този проект във времена, които бяха много тежки за мен заради финансовата криза в Гърция. Исках да работя като дизайнерка, но тогава това не беше толкова просто, и затова реших да стана една шантава дизайнерка” признава тя. И играта с необичайните обекти продължава, защото Катарина има още достатъчно идеи в запас.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче веле”скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар