Мода от отпадъци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Хавиер Гойенеше

Яке от рибарска мрежа или раница от пластмасова бутилка. Всичко това е дело на испанския дизайнер Хавиер Гойенеше, създател на марката Ecoalf. В асортимета на артикулите от рециклирани материали влизат още тишъртки и маратонки. Идеята му хрумнала през 2009 година. „Мотивирах се от това, колко отпадъци произвеждаме ние хората, и вместо да използвам природни ресурси, си помислих, защо да не заложа на рециклиране на съществуващите  отпадъци”,казва Хавиер. Така според него може да се покаже, как различни пластмаси могат да се използват като суровина за направата на нови продукти. Например модни джапанки от стари автомобилни гуми, които дори са направени без да е използвано лепило.

Джапанки от автомобилми гуми

„Винаги имаме изписана нашата марка върху дрехите и от какво са направени. На това яке е написано, че в изработката му е използвана рибарска мрежа”, добавя още той. Така Хавиер иска да демонстрира своето  отношениекъм опазването на околната среда. Въпреки че неговите продукти са от рециклирани материали, това не пречи да изглеждат добре. „Мнозина досега считаха рециклираните продукти  за синоним на лошо качество, като си мислят как ли от старата бабина шапка може да се направи раница. Всичко е въпрос на  технологии. Те не могат да видят разликата между двата продукта. Ние искаме да убедим хората, че рециклираните продукти може да изглеждат също толкова модно, както и тези направени от нови суровини”, казва Хавиер.

Идеята да се работи с употребявани суровини и материали не е нова сред модния браннш, и един от пионерите са швейцарците от марката Freitag, произвеждащи чанти от гуми на товарни камиони, и предлагащи мода от материали, получени от компост. Друг производител пък предлага обувки, 30% от суровината за които идва от стари дъвки, събирани от улиците на Амстердам. Италианската марка Oringefiber  предлага дрехи, за направата на които са използвани портокалови кори.

Мотото на Ecoalf

Испанската журналистка Бренда Чавес редовно пише за подобни устойчиви проекти, използващи рециклирани материали. „Това е мода, която непрекъснато се разраства. Всичко започна когато текстила стана недостъпен. Освен това се увеличи количеството на изхвърляните пластмаси. На това реагира индустрията”, казва Бренда.

Според Хавиер неговата фирма е преработила до момента 330 хил. тона отпадъци, и при все това се кооперира с испански рибари, които вадят отпадъци от морските дълбини. Старите рибарски мрежи се преработват в полимери, преди да отидат за изработката на нови  дрехи. Мотото на Ecoalf e „Because is no there Planet B”и то трябва да отговори на стремленията на точно определена целева група. „Това  е част от един определен начин на живот. Цялото Zero Waste движение процъфтява в момента, а хората искат да живеят живот с по малко отпадъци, и така да допринесат за по-малко замърсяване на природата”, смята Бренда Чавес. Независимо дали е тренд или мода на бъдещето обаче, хавиер  ще продължи да експериментира с нови рециклирани материали и така да убеди в правилността на идеите си и рибарите от други страни.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар