Фестивал на сицилианските колесници

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Фестивал на сицилианските колесници

Теглени  от коне или магарета, двуколесните колесници   са типични за Сицилия. Стотици от тях живописно изрисувани се включват в ежегодния фестивал на колесниците  в италианското градче Шикли. Преди появата на колите, те са били основното транспортно средство на острова. „За мен те са една традиция, с която съм роден и израсъл. По-рано са използвани за работа от семействата, както са правели моят баща или дядо. Било е работа, а след това страст. Страст да бъдеш сицилианец и страст по нашата история”, казва Франко Донсела, който подготвя своята колесница  за празника. Днес в колесниците  се возят основно туристи.

„Колесницата е направена от предците ни за работа, и това се вижда от начина по който е изградена. Има един античен почерк, който днес почти не може да се срещне. Това е колесница изрисувана със сцени от операта „Травиата” на Верди, и когато я погледне човек, вижда че е може би още по-стара, но е доста лека, така може да се използва много добре при работа, защото не е тежка, и може с нея да се пренесе всичко”, разказва Франко.

Днес колесниците са част от наследството на острова

Колесниците са донесени на остров Сицилия  от древните гърци. От 18-ти век са известни  като   „карети Сичилияни”, а на острова се развиват различни стилове на строителство и рисуване на колесниците, разказва шефката на регионалния музей в Терасини Валерия Левини . „Всяка кола разказва своята история, а клиентите са ги търсели по определени мотиви, повечето от тях направени по поръчка, други развили се с времето. Например първите колесници са били изрисувани с религиозни мотиви. Впоследствие върху тях били рисувани герои и средновековни рицари”, разкрива тя.

В изработката и изрисуването на каретите са се специализирали художници, дърворезбари и ковачи.  Днес  Алис Валенти  от Катания е останала една от малкото майсторки в този изключителен занаят.

Алис Валенти

„Тази колесница   например е от източната част на  Сицилия, а основният и цвят е червения. Във вътрешността  се виждат геометрични орнаменти, а в средата е изобразен Св. Георги и змея. Това е чест иконографски мотив за колесниците, защото се е смятало, че е служел като символ-пазител на кочияшите, предприемащи  дълги и опасни пътувания”, разказва Алис.

Франко Донсела иска да предаде своята страст и знания на следващите поколения, ето защо неговите племеници  му помагат неотлъчно при подготовката на колесницата за фестивала. „Готвим се да покажем нашите традиции, ето защо като всяка друга година излъскваме старинните колесници до блясък”, казва той. Сицилианските колесници са единствени по рода си, и местните полагат усилия, те да се включат в списъка на нематериалното културно богатство на ЮНЕСКО.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар