Добрата пощенска картичка-вечна и непреходна

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×
Пощенските картички остават вечни и непреходни въпреки дигиталната ера в която живеем

През 1869 година или точно преди век и половина е изпратена първата пощенска картичка. За това време са се появили или изчезнали много неща, но само добрата стара пощенска картичка е останала вечна и непреходна. „Дойче Веле” разкрива част от нейната пъстра и интересна история.

В търсене на най-подходящия мотив  германският фотограф  Инго Вандмахер  обикаля бреговете на Остзее край Травемюнде. „Гледам да заснема пейзажи, които  са много добре отразени във водите, както и известната светеща кула. Или други забележителности на Травемюнде, които могат да послужат като алтернатива на традиционните морски снимки”, казва фотографът.

Пощенските картички от Травемюнде се правят от едно издателство в Любек. Само тук с мотиви от цяла Германия се отпечатват  годишно 10 млн. пощенски картички. „Те не са загубили своята атрактивност, защото все още са част от почивката ни, и много хора които  са на почивка някъде ги изпращат на близките, си и затова търговията с пощенски картички все още е печеливша”, казва Борис Хесе.

Снимките на Инго Вандмахер биват обработени на компютър от графичен дизайнер, отпечатват сеи се запечатват с фолио и се нарязват. Всичко обаче започнало отдавна с една картичка, пусната в обръщение  на 1 октомври 1869 година в Австро-Унгария. Експозиция в Берлинския музей на комуникациите показва екземпляри на пощенски картички от времената, когато са процъвтявали. Те са носители и на онзи дух от края на 19-ти век. „Пощенските картички са били единственото средство за комуникация на обикновения  човек, защото при тогавашната култура на писане на писма е имало модели за това как да се пишат, докато картичките са били много по-директен метод на комуникация, бързо и чрез кратки послания”, казва кураторът на изложбата.

Пощенските картички са били най-бързото средство за комуникация в миналото

През 1905 година само в Германската империя са изпратени половин милиард пощенски картички, мнозина от тях с хумористични елементи или любовни послания. „Имало е специални серии пощенски картички с пожелания за добро утро, добър ден или добър вечер. В експозицията например имаме картичка изпратена от една влюбена двойка, която е пристигнала още тогава само в рамките на един ден, и това е така, защото тогава изпращането на картички е било доста популярно”, допълва той.

Пощенските картички са и сред любимите обекти за колекциониране. Един от колекционерите им е московчанинът Арсен Мелитонян, председател на Руското дружество на колекционерите. Наследил е цяла колекция с ретро пощенски картички още от своя дядо. Показва част от тях в една изложба в руската столица. Интересното е, че като мотив за тях са послужили съвсем обикновени  московчани. „Целта на изложбата е да покаже какви хора   са живели в града в края на 19-ти и началото на 20-ти век , при това не става въпрос за висшата класа или благородниците, а за нормалните хора от улицата”, казва Арсен. Така те разказват , как хората са се обличали някога или живели, но какво изглежда бъдещето на пощенските картички?

„В много страни хората все още изпращат картичкис най-хубави пожелания, не само чрез кратки съобщения или по  елеектронната поща. Това все още е една добра традиция”, казва още Арсен. Традиция, която едва ли ще отмре въпреки дигиталните времена в които живеем.

Мартин Иванов

По материали на „Дойче веле”

Снимки: „Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар